НСЗУ звітує про виплати за пріоритетними напрямами за квітень

26 травня 2020 о 11:14
3491

Як ми повідомляли раніше, в рамках Програми медичних гарантій Національна служба здоров’я України (НЗСУ) визначила 5 пріоритетних напрямів, що фінансуються за підвищеним тарифом: лікування пацієнтів із гострим мозковим інсультом і гострим інфарктом міокарда, допомога при пологах, допомога у складних неонатальних випадках та інструментальні обстеження для раннього виявлення раку.

Оплати за пріоритетні послуги у квітні

У квітні 2020 р. НСЗУ оплатила пріоритетні послуги для 42 763 пацієнтів в Україні. Зокрема, за даними електронної системи охорони здоров’я, у квітні пологові будинки та багатопрофільні лікарні в межах договору з НСЗУ надали 18 530 послуг за пріоритетним пакетом із медичної допомоги при пологах, з яких 4 277 — це кесарів розтин.

Медичну допомогу за пріоритетним пакетом щодо складних неонатальних випадків у квітні отримали 2 490 немовлят, з них 213 — народжені з масою тіла до 1,5 кг.

Також медичні заклади пролікували майже 6,5 тис. українців із інфарктом чи інсультом, 13,5 тис. пацієнтів було зроблено ендоскопічні обстеження та мамографію як пріоритетну послугу.

Найбільшу кількість договорів на лікування пацієнтів із гострим інсультом уклали медичні заклади Івано-Франківської області (14), на лікування при гострому інфаркті — заклади  Дніпропетровської області (6). На медичну допомогу при пологах найбільше договорів уклали заклади Львівській області (28), на медичну допомогу в разі складних неонатальних випадків — місто Київ (9). Найбільша кількість закладів, які обстежуватимуть на раннє виявлення раку, у Дніпропетровській області (49).

Коментар Оксани Мовчан

«Ми працюємо в умовах обмежених бюджетних ресурсів на охорону здоров’я. Тож визначено пріоритетні напрями. Вже у перший місяць другого етапу реформування — роботи Програми медичних гарантій — понад 42 тис. людей змогли скористатися допомогою за цими напрямами. Пацієнти мають знати: якщо стався інфаркт чи інсульт, все, що необхідно зробити людині чи її близьким — викликати швидку допомогу, а не шукати терміново гроші на лікування. Так само не потрібно платити і за обстеження, за допомогою яких можна виявити онкозахворювання на ранній стадії та вчасно почати лікування. Людині потрібно лише звернутися до сімейного лікаря або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження. Також українським родинам вже не потрібно заощаджувати кошти на народження малюка. Допомога при пологах — серед пріоритетних послуг, і буде оплачена НСЗУ», — зазначила О. Мовчан, т.в.о. голови НСЗУ.

Коментар Євгена Мешка

«Для нас важливими є доступність та якість лікувального процесу. Ми забезпечуємо своїх пацієнтів ліками та витратними матеріалами на всіх етапах лікування. Ми уклали договори з НСЗУ за сімнадцятьма пакетами, з них і за пріоритетними — медична допомога при пологах, при гострому мозковому інсульті, рання діагностика онкозахворювань. Щодо тарифів — вони обґрунтовані. У межах Програми медичних гарантій ми отримали кошти на минулорічному рівні. Однак тепер маємо змогу заробити більше завдяки пріоритезації послуг та новому механізму фінансування «гроші йдуть за пацієнтами». Наша лікарня дуже популярна серед мешканців регіону. Очікуємо, що до нас їхатимуть звідусіль обстежуватися, лікуватися, оперуватися та народжувати дітей», — зазначив Є. Мешко, в.о. директора КНП «Мукачівська ЦРЛ».

Про програму медичних гарантій

Нагадаємо, з 1 квітня 2020 р. стартувала перша в Україні Програма медичних гарантій — перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. На забезпечення Програми медичних гарантій виділено 70,4 млрд грн. Приблизно 18,7 млрд грн отримає первинна ланка, всі заклади якої (понад 1500) переуклали договори з НСЗУ. Також підписано контракти з усіма центрами екстреної медичної допомоги (в Україні їх 25), на оплату їхніх послуг передбачено приблизно 4,7 млрд грн.

Практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни увійшли в реформу та отримують кошти за договором із НСЗУ.  Гроші пішли за пацієнтом у поліклініки та спеціалізовані заклади. У переважній більшості регіонів заклади подали пропозиції та отримали проєкт договору на всі 26 пакетів медичної допомоги. Отже, ця допомога буде доступною громадянам.

Лікарні отримують гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, які обиратимуть пацієнти, зможуть підвищити своє фінансування за новою системою. Приблизно у 40% медичних закладів збільшився бюджет порівняно з минулорічним державним та місцевим фінансуванням. Загалом у 67% закладів бюджет за Програмою медичних гарантій більший за фінансування за рахунок медичної субвенції.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua