Штучний інтелект і майбутнє охорони здоров’я у світі

25 травня 2020 о 15:43
1632

Технології штучного інтелекту в сучасній медицині: шлях розвитку

У сучасному світі поступове впровадження технологій штучного інтелекту змінює характер надання медичних послуг у багатьох високорозвинених країнах, особливо на рівні спеціалізованої допомоги (зокрема, у сфері радіології та окремих патологій). Подібний розвиток нових ресурсів спрощується зростанням доступності великих обсягів даних та нових аналітичних методів, які засновані на цій інформації та оперують нею. Одночасні досягнення в інфраструктурі інформаційних технологій та в мобільних обчислювальних можливостях дають надію, що технології штучного інтелекту в майбутньому зможуть успішно вирішувати нагальні питання охорони здоров’я у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

Нині низка питань, включно з гострим браком медичних кадрів у поєднанні з недоліками системи епіднагляду, є одними з основних у переліку чинників, що суттєво сповільнюють реалізацію завдань охорони здоров’я у світі. Оскільки зазначені проблеми притаманні не лише країнам із низьким та середнім рівнем доходу, вони є особливо актуальними, враховуючи їх внесок у загальні показники захворюваності та смертності. Технології охорони здоров’я на основі використання штучного інтелекту можуть застосовуватися для вирішення багатьох системних завдань. Наприклад, в окремих ситуаціях втручання, засновані на технологіях штучного інтелекту, доповнюють прийняття клінічних рішень, знижуючи навантаження на медичних працівників. За окремими даними нові розробки у сфері штучного інтелекту допомагають у прогнозуванні спалахів захворювань раніше, ніж традиційні підходи, тим самим підтримуючи своєчасне планування програм терапії та профілактики.

Водночас, незважаючи на те, що подібні втручання вже нині демонструють обнадійливі результати, залишаються відкритими та невирішеними ряд етичних, нормативних і практичних питань, які потребують всебічного розгляду та керівництва перед початком поширення та поступового впровадження в умовах країн із середнім та низьким рівнем доходу. В актуальному огляді, що висвітлює роль штучного інтелекту в майбутньому глобальної охорони здоров’я, представленому в черговому номері журналу «The Lancet», автори висловили заклик до світової спільноти охорони здоров’я сформулювати чіткі керівні принципи розробки та практичного впровадження нових технологій, а також започаткувати програму досліджень, орієнтованих на людину, для сприяння правомірному та етичному застосуванню програм штучного інтелекту. Огляд та попередні практичні рекомендації презентовано науковими співробітниками Школи суспільного здоров’я  Колумбійського університету (Columbia University Mailman School of Public Health), США, та Школи громадського здоров’я Блумберга Університету Джонса Хопкінса (Johns Hopkins University, Bloomberg School of Public Health), США.

Переваги та небезпеки неймовірних можливостей

На думку авторів роботи, впровадження програм штучного інтелекту має здійснюватися з обережністю і турботою про гуманність для того, щоб окремі особи та певні суспільні групи могли отримувати рівні переваги особливо в нинішніх умовах швидкого розгортання цифрових інструментів та систем у відповідь на виклики COVID-19. Зокрема, дослідники зазначають, що неможливо ігнорувати те, що відомо нині про значимість орієнтованого на людину дизайну та гендерну упередженість алгоритмів. Відстеження кроків адаптації систем штучного інтелекту до мережі охорони здоров’я має стати частиною кожного з досліджень таких експериментів. Нині ж ситуація є неоднозначною. Адже більшість неймовірних і таких захопливих технологічних розробок, які досить активно та рішуче впроваджуються у практику, знаходяться на стадії первинних результатів за відсутності достатньої доказової бази чи відповідних заходів безпеки.

За словами дослідників, технології штучного інтелекту вже активно реалізуються в умовах високих потреб в актуальній ситуації з COVID-19, включно з оцінкою ризиків для пацієнтів та керування рухом пацієнтів. Перші результати свідчать про те, що хоча програми штучного інтелекту покращують координацію лікарської тактики в умовах COVID-19 при обмеженні медичних ресурсів, нині існує лише декілька механізмів, які забезпечують їх належне використання в подібних ситуаціях. Враховуючи стрімкий розвиток зазначених технологій на потреби пандемії COVID-19, у представленому огляді автори запропонували можливі рекомендації з приводу цього.

Попередні рекомендації

Мета презентованих рекомендацій — спираючись на широкий огляд рецензованої літератури, сформулювати окремі напрями для створення доказової бази та гарантій того, що технології штучного інтелекту покращують загальний результат розвитку світової системи охорони здоров’я, включно з перевагами для країн із середнім та низьким рівнем доходу.

  1. Процес розробки технологій штучного інтелекту має містити аспекти дизайну, орієнтованого на людину, в тому числі підхід, первинно заснований на потребах, а не інструментальній реалізації технічного продукту.
  2. Забезпечувати швидкий та рівний доступ до репрезентативного набору даних.
  3. Забезпечення створення глобальних систем оцінки та звітності з ефективності та результативності втручань на основі штучного інтелекту в глобальному масштабі охорони здоров’я.
  4. Створення умов для розробки та впровадження глобальних нормативних, економічних та етичних стандартів і настанов, які захищають інтереси країн із низьким та середнім рівнем доходу.

Насамкінець, було висловлено позицію, що в очікуванні прийняття нової глобальної стратегії ВООЗ у галузі цифрових технологій охорони здоров’я не пізніше кінця поточного року та швидкого практичного впровадження останніх на виклики пандемії COVID-19, вкрай важливим є ініціювання дискусії з питань прав людини та необхідних структур управління щодо масштабного використання індивідуальних даних та їх обміну. Також подібні обговорення, на думку дослідників, мають акцентувати увагу на питаннях ролі керівних інститутів, таких як ВООЗ, у забезпеченні лідерства у цьому світовому процесі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Schwalbe N., Wahl B. et al. (2020) Artificial intelligence and the future of global health. The Lancet, May 16. DOI: 10.1016/S0140-6736(20)30226-9 (https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(20)30226-9.pdf).

Наталія Савельєва-Кулик