Малярія: інформація для лікарів і пацієнтів

25 травня 2020 о 11:09
1510

У Харкові зареєстровано завезений випадок малярії. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України. Двадцятидворічний студент приїхав в Україну 3 вересня 2019 р. Перші симптоми з’явилися ще 9 травня 2020 р.: студент відчув слабкість, біль у горлі, температура тіла підвищилася до 37 °С.

Лише за 6 днів, 15 травня, студент вперше звернувся по медичну допомогу до лікаря-терапевта.

Під час лабораторного дослідження у молодого чоловіка виявили збудники малярії P. vivax та P. оvale (збудники малярії такого типу можуть жити в організмі людини безсимптомно до трьох років).

16 травня молодого чоловіка госпіталізували з діагнозом «малярія».

За місцем проживання хворого провели епідеміологічне та ентомологічне обстеження. У зв’язку із відсутністю на сьогодні генерації малярійних комарів, малярійний сезон у Харкові не розпочався.

Про малярію

Симптоми малярії зазвичай з’являються за 10–15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми — лихоманка, головний біль, сильне потовиділення, слабкість — можуть бути слабкими, що ускладнює виявлення малярії. Необхідно пам’ятати, що ранні прояви малярії схожі з першими ознаками інших захворювань.

На сьогодні не існує вакцини проти малярії, однак це захворювання піддається профілактиці та лікуванню.

Якщо ви відчули симптоми малярії

  • під час подорожі чи протягом 1–3 років після повернення із країни, де відбувається передача малярії, у вас з’явилися симптоми ГРВІ чи підвищилася температура тіла — негайно зверніться до лікаря та повідомте історію своїх поїздок;
  • лікування необхідно розпочати протягом першої доби після появи симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання, що часто завершується летально.

Найвищий ризик розвитку серйозної форми захворювання у дітей, вагітних та людей із ослабленим імунітетом.

Засоби, що допоможуть вберегтися від малярії

  • Одяг, який максимально прикриває тіло.
  • Репеленти (засоби від комах, у тому числі комарів).
  • Антимоскітні сітки, оброблені інсектицидом тривалої дії.
  • Протималярійні препарати (медикаменти для профілактики захворювання малярією). Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики. Вона залежить від країни, куди ви подорожуєте, а розпочати її потрібно за кілька тижнів до поїздки.

Для медиків

Якщо пацієнту попередньо встановлено діагноз «малярія», для його підтвердження необхідно провести лабораторні дослідження. Детальний опис процедури забору крові та лабораторної діагностики малярії можна завантажити за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами