Гострі кишкові інфекції: інформація для лікарів і пацієнтів

25 травня 2020 о 11:02
875

У Запоріжжі  зафіксовано спалах сальмонельозу — до місцевої лікарні госпіталізовано 12 осіб із цим діагнозом. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України та зазначають, що причини спалаху зараз з’ясовують — триває дослідження харчових продуктів, питної та стічної води. Станом на 22 травня 2020 р. організовано збір епіданамнезу серед госпіталізованих хворих. Також опитують і обстежують контактних осіб. Організовано заключну дезінфекцію у вогнищі за місцем проживання людей, які захворіли. Протиепідемічні заходи тривають. За кілька днів до госпіталізації всі потерпілі харчувалися в одному буфеті.

Гострі кишкові інфекції, до яких належить сальмонельоз, одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), в немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, блювання та діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб уберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечної їжі, купайтеся у безпечній воді.

5 кроків до безпечної їжі

 Дотримуйтеся чистоти

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • мийте та дезінфікуйте всі поверхі та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для оброблення сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема, ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця та морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися за 70 °С щонайменше;
  • контролюйте, щоб сік м’яса чи птиці при приготуванні був прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу у безпечній температурі

  • не залишайте приготовану їжу в кімнатній температурі більше ніж на 2 год;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подачі до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продуктів, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити у продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу — від виробника до споживача — відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua