COVID-19: існує ризик зараження навіть від зовні здорової людини

22 травня 2020 о 12:26
1155

У багатьох заражених COVID-19 є лише незначні симптоми ГРВІ. Особливо це характерно для ранніх стадій захворювання. Новим коронавірусом можна заразитися від людини, яка має лише незначний кашель, а в іншому не відчуває себе хворою.

Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, основним механізмом передачі нової коронавірусної інфекції є краплинний, тобто через краплі, які виділяються із дихальних шляхів інфікованої людини.

Наразі відомо, що є можливість зараження COVID-19 від людини із безсимптомним перебігом хвороби. Тривають дослідження щодо поширеності таких випадків.

Центр із контролю і профілактики захворювання США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) інформує, що у кількох дослідженнях зафіксували інфікування SARS-CoV-2 людей, у яких ніколи не з’являлися симптоми ГРВІ: кашель, нежить, підвищення температури тіла, утруднене дихання.

Точний рівень вірусної РНК SARS-CoV-2, що створює ризик передачі, поки не з’ясований. Вважається, що ризик передачі найвищий у людей із вираженою симптоматикою, оскільки рівень викиду вірусу є найбільшим на момент появи симптомів і знижується протягом наступних днів. Однак частина передачі SARS-CoV-2 через безсимптомну інфекцію порівняно із симптомною інфекцією ще не вивчена.

Профілактика COVID-19

Щоб знизити ризик зараження COVID-19 або подальшого поширення інфекції, слід:

  • якомога частіше мити руки теплою водою з милом протягом 20–40 с або обробляти їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%;
  • у людних місцях дотримуватися відстані з іншими не менше одного метра;
  • уникати місць скупчення людей;
  • за можливості не торкатися руками очей, носа і рота;
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни: кашляти та чхати в одноразову серветку, яку одразу треба викидати, або, якщо серветки немає — у згин ліктя;
  • самоізолюватися у разі появи респіраторних симптомів, а вдома потрібно ізолюватися від членів родини настільки, наскільки це можливо, особливо якщо серед них є люди похилого віку;
  • звернутися до сімейного лікаря у разі підвищення температури тіла, кашлю, утрудненого дихання.

Таким чином, дотримання правил гігієни та фізичної дистанції — досі залишаються дієвими способами захиститися і запобігти поширенню COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua