COVID-19: держава компенсує медикам 100% втраченого заробітку

21 травня 2020 о 16:04
4727

На період самоізоляції під медичним наглядом і перебування у закладах охорони здоров’я медичні працівники отримають від Фонду соціального страхування України компенсацію 100% втраченого ними заробітку. Відповідний Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» набув чинності 19 травня 2020 р.

На ці та інші цілі 20 травня 2020 р. Кабінет Міністрів України виділив 2278,8 млн грн фінансової допомоги із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Зокрема, виділено 471,1 млн грн на безповоротній основі для виплати матеріального забезпечення (крім допомоги з вагітності та пологів) у частині надання допомоги на період перебування у закладах охорони здоров’я та на самоізоляції під медичним наглядом, а також для виплати одноразових допомог членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Особливості виплат медичним працівникам

Розмір допомоги для медичних працівників не залежить від тривалості страхового стажу, фінансування здійснюється на підставі лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11». При оформлені заяви-розрахунку, роботодавець вказує причину непрацездатності — 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Нагадаємо, право на компенсацію втраченого за час ізоляції від коронавірусної хвороби заробітку мають усі застраховані особи. Розмір допомоги від Фонду для них становить 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами www.fssu.gov.ua