Спалах хвороби Кавасакі: чи пов’язане рідкісне захворювання із СOVID-19?

20 травня 2020 о 17:54
2446

Гострий запальний синдром, схожий за симптоматикою на рідкісну хворобу Кавасакі, вражає дітей в Італії. Вчені припускають наявність взаємозв’язку цього захворювання із вірусом SARS-CoV-2. Зокрема, вони встановили, що у період з лютого по квітень 2020 р. у педіатричному відділенні лікарні Бергамо у десятьох дітей був діагностований гострий запальний синдром, схожий на хворобу Кавасакі, яка трапляється досить рідко. Результати дослідження опубліковано в авторитетному медичному журналі «The Lancet».

Епідемія тяжкого гострого респіраторного синдрому SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, швидко розповсюдилася Європою. Італія була першою країною, в якій спалах захворювання припав на лютий 2020 р. Наразі відомо про 132 547 випадків захворювання на COVID-19, з яких 51 534 — зафіксовано у Ломбардії. Згідно зі статистичними даними, 10% населення Італії, тобто близько 1 млн осіб, зазнали дії вірусу. Провінція Бергамо, як відомо, найбільше постраждала від наслідків пандемії.

У дорослих COVID-19 зазвичай характеризується тяжкою інтерстиціальною пневмонією та гіперактивацією запального каскаду. У дітей перебіг ураження дихальних шляхів, очевидно, більш доброякісний, адже у цій віковій групі пацієнтів майже не зареєстровано смертельних випадків. Хвороба Кавасакі — це гострий самообмежувальний васкуліт судин середнього калібру, який майже завжди вражає саме дітей. У гострій фазі захворювання пацієнти можуть мати гемодинамічну нестабільність, стан, відомий як синдром шоку при хворобі Кавасакі. Інші пацієнти із цією хворобою відповідають критеріям синдрому активації макрофагів, який, у свою чергу, нагадує вторинний гемофагоцитарний лімфогістіоцитоз. Синдром Кавасакі названий так на честь японського педіатра Томісаку Кавасакі. Етіологія хвороби Кавасакі залишається невідомою; вірогідно, що інфекційний агент запускає каскад, який викликає хворобу.

Лусіо Вердоні, лікар, який працює у педіатричному відділенні лікарні «Papa Giovanni XXIII» у Бергамо, з колегами провів ретроспективне дослідження історії хвороб пацієнтів із діагнозом хвороби Кавасакі, датованих з 1 січня 2015 р. до 20 квітня 2020 р. Пацієнти із клінічними проявами, подібними до тих, що виникають при хворобі Кавасакі, визначалися відповідно до критеріїв Американської кардіологічної асоціації 2017 р. Ішлося про обидві форми захворювання: класичну, коли спостерігалася лихоманка протягом ≥5 днів із ≥4 клінічними критеріями, зокрема, двобічним бульбарним неексудативним кон’юнктивітом, змінами губ або ротової порожнини, цервікальною лімфаденопатією, поліморфним висипом, еритемою долонь і підошв, а також неповну форму, коли має місце лихоманка протягом ≥5 днів із двома чи трьома зазначеними клінічними критеріями. Пацієнтів розподілили на декілька груп відповідно до періоду спостереження: 1-а група перебувала під спостереженням протягом 5 років, які передували епідемії SARS-CoV-2 (тобто у період з 1 січня 2015 р. до 17 лютого 2020 р.); 2-а група під час епідемії (з 18 лютого до 20 квітня 2020 р.).

Згідно з результатами дослідження, у період з 18 лютого до 20 квітня 2020 р. зареєстровано 10 пацієнтів віком 7,5 років (серед них 7 хлопчиків та 3 дівчинки) із хворобою Кавасакі. Ця когорта дітей становила 2-у групу. 5 (50%) пацієнтів педіатричного профілю мали класичну форму захворювання, а 5 інших — неповну форму. Слід зазначити, що 8 із 10 дітей були позитивні на COVID-19.

Попри те, що вже минуло півстоліття відтоді, як Томісаку Кавасакі вперше повідомив про 50 випадків захворювання в Японії, причина виникнення цієї хвороби досі є незрозумілою. Найбільш вірогідна гіпотеза підтримує аберантну реакцію імунної системи у відповідь на ураження організму одним чи кількома патогенами у генетично сприйнятливих пацієнтів; при цьому пошук інфекційних тригерів триває. В Японії було зафіксовано три епідемії хвороби Кавасакі: у 1979, 1982 і 1986 рр. У 2010 р. захворюваність становила 239,6 випадків на 100 тис. дітей віком до 5 років порівняно з 20,8 випадками на 100 тис. у США. Згідно зі статистичними даними в Італії, Лусіо Вердоні, керівник дослідження, зазначає: «Ми повідомляємо про велику кількість випадків захворювання, подібного до синдрому Кавасакі, у провінції Бергамо після епідемії SARS-CoV-2 із щомісячною захворюваністю, яка, принаймні, у 30 разів перевищує місячну захворюваність у попередні 5 років».

Протягом останніх 20 років віруси сімейства коронавірусів було попередньо включено до патогенезу хвороби Кавасакі.

Випадки, що виникають протягом спалаху COVID-19 і які спричинюють розвиток подібних до синдрому Кавасакі симптомів, лікарі називають мультисистемним тяжким запальним синдромом (МТЗС). Примітно, що МТЗС проявляється у дітей віком до 16 років, тоді як синдром Кавасакі — тільки у дітей віком до 5 років. Італійські вчені у своєму дослідженні підкреслюють, що МТЗС трапляється достатньо рідко і вражає одного з 1 тис. дітей, інфікованих SARS-CoV-2. На думку вчених, найбільш вірогідним є те, що це захворювання стає результатом надмірної імунної реакції на інфекцію. Від ускладнень МТЗС у Нью-Йорку вмерли щонайменше троє дітей, а зареєстровано більше 100 випадків захворювання. У Великій Британії госпіталізовано від 75 до 100 таких дітей із одним смертельним випадком.

  • Verdoni L., Mazza A., Gervasoni A. et al. (2020) An outbreak of severe Kawasaki-like disease at the Italian epicentre of the SARS-CoV-2 epidemic: an observational cohort study (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31103-X).

Катерина Приходько-Дибська