ІІ етап медичної реформи на Полтавщині: цифри і факти

20 травня 2020 о 15:45
1954

Станом на 20 травня 2020 р. 67 спеціалізованих закладів охорони здоров’я Полтавщини вже уклали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Загальна сума фінансування за цими договорами становить понад 1,8 млрд грн.
Переважна більшість лікарень отримає більшу суму, ніж за субвенцією, бо їх персонал активно готувався до впровадження Програми медичних гарантій. У цьому значна заслуга місцевої влади.

Підтримка місцевої влади

За словами Олега Синєгубова, голови Полтавської ОДА, підтримка медичної галузі є пріоритетом для керівництва області. У регіоні реалізується багато проєктів, пов’язаних із розвитком і будівництвом інфраструктури медичних закладів. Насамперед, це — пілот щодо нової для України моделі оплати медичних послуг зі спеціалізованої медичної допомоги.

«Найближчим часом плануємо відкрити найсучасніші кардіологічний центр і туберкульозний диспансер, які будуть обладнані найновітнішим обладнанням. Завершуємо будівництво 29 нових амбулаторій, що запрацюють уже цього року. На черзі — будівництво онкодиспансеру, оснащеного лінійним прискорювачем. Оновили увесь автопарк швидкої допомоги. Наша область минулого року отримала понад 160 нових автомобілів швидкої допомоги. Місцева влада фінансує з обласного бюджету щорічні «Програму підтримки комунальних закладів охорони здоров’я» (на І квартал виділено 60 млн грн) та «Програму підтримки медичних працівників «Премія Скліфосовського» (61 млн грн).

Якість та ефективність медичних послуг пацієнту, справедлива заробітна плата медикам — це про медичну реформу.

Разом із НСЗУ доводили головним лікарям необхідність змін, запровадження нової моделі фінансування. У багатьох з них було чимало сумнівів, але до того, як вони зрозуміли, що самостійно можуть визначати напрям розвитку свого медичного закладу, коригувати зарплату своїм лікарям, користуватися електронними інструментами.

Про закриття лікарень та звільнення медиків

Не згоден, коли кажуть, що лікарні закривають безпідставно, а медпрацівників звільняють у нікуди. Тут йдеться про безпеку наших громадян. Не може існувати пологове відділення, що приймає 60 пологів на рік. Це — небезпечно для життя жінок та новонароджених, якщо говорити про якісне надання медичних послуг. Головні лікарі закладів, які вже увійшли у реформу, не бажають повертатися до старої моделі.

Про тарифи та результати пілотного проєкту

Щодо обґрунтування тарифів — тут слід говорити про економічну спроможність держави профінансувати конкретний випадок захворювання. Якщо Україна ставатиме економічно сильнішою, відповідно, і тарифи зростатимуть, і зарплати медиків.

Результати пілотного проєкту ми презентували Президенту України Володимиру Зеленському, уряду, зокрема, міністру охорони здоров’я Максиму Степанову. І усі вони підкреслили, що реформування є ефективним. Звичайно, є недоліки, однак метою пілотного проєкту і є їх виявлення та виправлення. Переконаний, що процес трансформації не можна гальмувати, реформа має продовжуватися, але з уточненнями і з підвищенням фінансування.

На сьогодні в області 67 закладів охорони здоров’я уклали договори з НСЗУ. Ми вважаємо, що вони дуже успішно працюють. Зараз медичні заклади контрактуються на пакет лікування COVID-19. Наша область дуже жорстко запровадила карантинні заходи. Ми не гралися у відкриття ринків і кафе. На подолання пандемії виділили 66 млн грн. Від бізнесу отримали допомогу понад 100 млн грн», — зазначив О. Синєгубов.

Нагадаємо, що раніше М. Степанов, міністр охорони здоров’я України, зазначив, що пілотний проєкт щодо фінансування медзакладів за надані послуги, який у квітні 2019 р. стартував у Полтавській області, не має нічого спільного з другим етапом реформи, який запровадили з 1 квітня 2020 р. Саме тому нове керівництво МОЗ України внесе корективи до наявної реформи, аби зміни відбувалися на користь як медичним працівникам, так і пацієнтам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr, фото facebook.com/nszu.ukr