COVID-19: успішні випробування американської мРНК-вакцини на людях

19 травня 2020 о 16:59
806

Бостонська біофармацевтична компанія «Moderna» разом із вченими з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США повідомили про обнадійливі успішні результати, отримані в ході клінічних випробувань I фази із застосуванням вакцини мРНК-1273.

Тестування експериментальної вакцини відбувалося за участю невеликої кількості добровольців, а саме — 45. Компанія повідомляє, що вакцина мРНК-1273, протестована на людях, змогла викликати в них досить активну імунну відповідь, зокрема, подібне відзначали у 8 учасників. Така відповідь аналогічна тій, що спостерігається у групі осіб, які одужують. Відомо також, що три групи по 15 пацієнтів із кожної отримували три різні дози вакцини: 25; 100 та 250 мкг  (для групи осіб віком 18–55 років). Вакцина виявилася безпечною і добре переносилася.

Наразі опубліковані дані щодо імуногенності для доз 25 та 100 мкг після двох доз (43-й день) і для рівня дози 250 мкг після однієї дози (29-й день). Залежне від дози підвищення імунногеності спостерігалося при всіх трьох рівнях доз. На 43-й день після отримання двох доз по 25 мкг зв’язувальні антитіл були на тих рівнях, які спостерігалися у реконвалесцентних сироватках (зразках крові людей, які одужали від COVID-19). На 43-й день після отримання дози 100 мкг рівні зв’язувальних антитіл перевищували рівні, які спостерігалися у реконвалесцентних сироватках. Очікується, що II фаза клінічних випробувань буде доповнена дозою 50 мкг.

Стефан Бансель, генеральний директор Компанії «Moderna», зазначає, що дослідна команда у пришвидшеному темпі працює над тим, щоб розпочати у липні ІІІ фазу випробувань вакцини, а у разі її успіху — подати заяву на ліцензування препарату.

  • Moderna Inc. (2020) Moderna Announces Positive Interim Phase 1 Data for its mRNA Vaccine (mRNA-1273) Against Novel Coronavirus (https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-announces-positive-interim-phase-1-data-its-mrna-vaccin).

Катерина Приходько-Дибська