Первинна медична допомога в цифрах

19 травня 2020 о 16:10
934

19 травня — Всесвітній день сімейного лікаря. Зараз, під час карантину і боротьби з коронавірусною інфекцією, роль сімейного лікаря важко переоцінити. Сімейні лікарі залишаються поруч з українцями під час боротьби з COVID-19. Вони тримають зв’язок зі своїми пацієнтами, відповідають на численні питання, розвіюють побоювання, допомагають пройти випробування коронавірусом тим, хто потребує особливої турботи та уваги.

Привітання від Оксани Мовчан

«Сьогодні ми побачили, наскільки важливим є сімейні лікарі в житті кожної родини. Вони стали ще ближчими. Більше ніж фахівцями. Партнерами на шляху здоров’я. Тими, кому довіряють. Виявити симптоми коронавірусної хвороби та визначити подальший маршрут пацієнта. Надати консультацію, виписати рецепт на «Доступні ліки», зробити вакцинацію, направити на обстеження — це все про сімейного лікаря. Від імені команди Національної служби здоров’я України (НСЗУ) дякую всім фахівцям, які працюють у сімейній медицині та дбають про пацієнта!», — зазначила очільниця НСЗУ О. Мовчан

Первинна медична допомога (ПМД) в цифрах

Понад 22 тис. лікарів ПМД у законтрактованих закладах надають ПМД дітям та дорослим. Серед них 15 155 сімейних лікарів, 4 452 педіатрів, 3 284 терапевтів. Статистика свідчить, що роботу лікаря первинної ланки найчастіше обирають саме жінки: їх 18 567, а чоловіків — 4 302.

29,2 млн пацієнтів обрали свого лікаря в комунальних закладах, 347 тис. — у приватних, 330,4 тис. — серед лікарів-ФОП.  До речі, як ФОП зареєстровані 308 лікарів первинної ланки.

Кожен пацієнт, який подав декларацію про обслуговування у сімейного лікаря (терапевта, педіатра), має право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг на первинній ланці. До пакета входить спостереження за станом здоров’я, вакцинація за державним календарем, надання консультацій (наприклад, щодо дієти, здорового способу життя тощо), спостереження за неускладненою вагітністю, лабораторні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин), направлення за потреби до вузьких спеціалістів та багато інших послуг.

Починаючи з 1 квітня 2020 р. в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) видано 330,7 тис. електронних направлень. З них 287,7 тис. е-направлень видали саме лікарі первинки. Найбільше е-направлень пацієнтам лікарі виписали у Києві — 19,5%, у Харківській (12,2%) та Львівській (11,2%) областях. Крім того, лікарі ПМД внесли понад 3,3 млн електронних взаємодій із пацієнтом в ЕСОЗ.

Досвід багатьох країн світу свідчить, що 80% звернень пацієнтів закривають саме лікарі первинної ланки. Решта 20% після вузьких спеціалістів також найчастіше повертаються до сімейного лікаря. Тож сьогодні сімейний лікар/лікарка — центральна постать в охороні здоров’я.

Нагадаємо, що реформа первинної ланки медичної допомоги почалася у 2018 р. З липня 2018 р. НСЗУ почала укладати перші контракти з центрами ПМД. За цей час НСЗУ перерахувала закладам первинки понад 26 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua