Інгаляційна терапія для дітей: доцільність і ускладнення

18 травня 2020 о 17:41
712

Парові інгаляції традиційно застосовуються як домашній захід для подолання простудних захворювань та різних інфекцій верхніх дихальних шляхів. Однак доказова база подібної практики досить слабка: із недоведеними теоріями щодо здатності парів «послаблювати» накопичений слиз, відкривати носові проходи та зменшувати вираженість запальних процесів слизової оболонки. Також існує думка, що високі температури запобігають розмноженню вірусів. Соціальні мережі та література на базі неперевірених джерел також вводять батьків, які займаються подібною практикою, в оману. Дослідження продемонстрували, що будь-якого додаткового симптоматичного полегшення після проведення інгаляційної терапії, не відбувається. Попри це, як показало опитування лікарів загальної практики у 2016 р., 80% лікарів рекомендували своїм пацієнтам проведення інгаляційної терапії парою як домашнього засобу лікування.

Термічні опіки, отримані під час інгаляції — найпоширеніша причина звернення батьків із дітьми до відділень невідкладної допомоги у Великій Британії. Наприклад, минулого місяця спостерігалося 30-кратне збільшення кількості опіків, безпосередньо пов’язаних із вдиханням парів. Про це звітує опіковий центр, що знаходиться у дитячій лікарні Бірмінгему. Отримання опіків найчастіше відбувається внаслідок випадкового розливання окропу з чашки або чайника. Протягом останнього місяця прийнято 6 дітей із опіковими травмами; наймолодшій дитині було 2 тиж, причому найтяжчий випадок відбувся із пацієнтом педіатричного профілю, в якого опік займав 8% загальної площі тіла і потребував пересадки шкіри. Як зазначають дослідники, клініцисти повинні активно перешкоджати подібній практиці та навчати батьків альтернативним методам лікування дитини.

  • Brewster C., Choong J., Thomas C. et al. (2020) Steam inhalation and paediatric burns during the COVID-19 pandemic (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31144-2/fulltext#back-bib1).

Катерина Приходько-Дибська