COVID-19: нові засоби захисту для лікарів

18 травня 2020 о 15:29
777

Як відомо, COVID-19 становить особливу загрозу для тих, хто з ним бореться, — медсестер, лікарів та інших осіб, які надають первинну допомогу та які піддаються дії вірусоносних краплин або аерозолів інфікованих пацієнтів. Наразі дослідна команда розробила декілька пристроїв, що могли б знизити ризик шляхом відсмоктування вірусних аерозолів: шолом, який повинен носити пацієнт, та невеликий намет, в якому може розміщуватися інфікована людина. Винахідники сподіваються, що такі девайси зменшать необхідність у великій кількості медичних працівників, принаймні 90 тис. з яких заражені COVID-19, згідно з даними Міжнародної ради медсестер.

При розмові та кашлі виділяються краплини, які містять вірус, а проведення медичних маніпуляцій, таких як інтубація, трахеостомія та серцево-легенева реанімація, може призвести до утворення ще більшої кількості аерозольних краплин. Намет та шолом будуть захоплювати їх при від’ємному тиску, створюваному насосом, який втягує  повітря, яке видихає пацієнт, крізь фільтри. Про це повідомляється у журналі «International Journal of Tuberculosis and Lung Disease».

«Приміщення із від’ємним тиском використовувалися в лікарнях з 1980-х років з метою запобігання розповсюдженню мікробів у повітрі. Але подібні кімнати коштують близько 120 тис. дол. США», — зазначає Натан Хаас, лікар медицини невідкладних станів в Університеті Мічігану, США. Він із колегами хотів розробити дешевший спосіб створення середовища від’ємного тиску для пацієнтів. Нові засоби могли би зменшити потребу у приміщеннях із від’ємним тиском, яких і так замало у багатьох частинах світу.

Страх інфікування призводить до того, що багато лікарень відмовляється від проведення необхідної терапії у пацієнтів із COVID-19, яка могла б допомогти, але при цьому була б небезпечною щодо вивільнення значної кількості аерозольних краплин. Це такі маніпуляції, як неінвазивна маскова вентиляція легень і використання назальних трубок. Замість цього, лікарі вдаються до механічної вентиляції, яка, у свою чергу, складніша для пацієнтів, але не виробляє стільки аерозолів після початкового етапу інтубації.

Зі слів Хааса, шолом можна використовувати для перевезення пацієнтів, а намет може закривати верхню ділянку тіла пацієнта, що лежить у ліжку, дозволяючи лікарю виконати необхідні маніпуляції, пов’язані із вивільненням аерозолів. «Вони є дійсно простими рішеннями для потенційної допомоги у зменшенні передачі вірусу та підвищенні безпеки працівників охорони здоров’я, а також їх пацієнтів», — говорить Бен Бассін, лікар медицини невідкладних станів та член дослідної групи.

Для виготовлення прототипів дослідники об’єдналися із компаніями «FlexSys Inc» та «DEKA», які наразі готуються до нарощування виробництва. Команда сподівається отримати схвалення Управління з продовольства і медикаментів США для обох пристроїв до осені та комерціалізувати їх до кінця року. Згідно з попередніми оцінками, шолом буде коштувати менше 150 дол.

Дослідники перевіряли свої пристрої на здоровому волонтері й упевнилися в тому, що кількість видихуваних частинок зовні шолому зменшилася майже на 97–99%. Вони також перевірили простоту використання та зручність пристроїв на сімох хворих на COVID-19. Бассін запевняє, що відгуки пацієнтів і персоналу лікарні залишилися задовільними.

Рубен Страйер, лікар швидкої допомоги у Медичному центрі Маймоніда у Нью-Йорку, наголошує, що хотів би «побачити, чи працюють пристрої так, як їх рекламують», і додає: «Якщо вони дійсно працюють, то ми б хотіли, щоб ці пристрої якомога раніше почали використовуватися медичним персоналом».

  • Ortega R. (2020) New helmet and tent aim to protect health care workers from the coronavirus (https://www.sciencemag.org/news/2020/05/new-helmet-and-tent-aim-protect-health-care-workers-coronavirus).

Катерина Приходько-Дибська