Протизапальний препарат покращує респіраторну функцію у пацієнтів із COVID-19

18 травня 2020 о 11:05
1046

Дисрегуляція запалення у пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19

Найбільш драматичним ускладненням пневмонії, викликаної SARS-Cov-2, є розвиток тяжкої дихальної недостатності, що потребує проведення штучної вентиляції легень. Відомо, що смертність серед пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19, які поступили до відділень інтенсивної терапії, становить 50–65 % (Bhatraju et al., 2020; Chen et al., 2020). Явища цитокінового шторму, що виникають у цих пацієнтів, стали основою для обґрунтування концепції послаблення надмірних явищ запального процесу за допомогою агентів, дія яких спрямована на прозапальні цитокіни, перш за все інтерлейкін (IL)-1β та IL-6. Нині триває декілька клінічних випробувань ефективності синтетичного антагоніста рецепторів IL-1β та IL-1α анакінра, а також тоцилізумабу, силтуксимабу та сарилумабу, дія яких спрямована на IL-6.

Надмірний синтез IL-1β тканинними макрофагами ініціює розвиток вторинного гемофагоцитарного лімфогістіоцитозу, також відомого як синдром активації макрофагів, що характеризується панцитопенією, гіперкоагуляцією, гострою нирковою недостатністю та гепатобіліарною дисфункцією. Раніше встановлено, що в умовах сепсису вторинний гемофагоцитарний лімфогістіоцитоз є ускладненням, що призводить до летального кінця протягом перших 10 днів. За 28 днів летальність внаслідок зазначеного ускладнення сягає 67%. Застосування препарату анакінра — антагоніста рекомбінантних рецепторів IL-1β та IL-1α у цих пацієнтів знижує смертність на 30%.

Антагоніст рецепторів IL-1 у подоланні цитокінового шторму

Метою нового дослідження, проведеного у співпраці вчених Медичної школи Афінського університету (University of Athens, Medical School), Греція, та Університету Радбуда в Неймегені (Radboud University, Nijmegen), Нідерланди, став аналіз можливих переваг застосування синтетичного антагоніста рецепторів IL-1 (анакінра) у тяжкохворих на COVID-19. Клінічне дослідження тривало з березня 2020 р., відколи 7 пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19, які перебували на лікуванні у відділеннях інтенсивної терапії клінік Греції, та 1 пацієнт, що отримував лікування Медичному центрі Університету Радбуда (Radboud University Medical Center) в Нідерландах, отримували вищезазначений препарат на основі підтвердженого у них вторинного гемофагоцитарного лімфогістіоцитозу. За висновками терапії та клінічного спостереження отримано обнадійливі результати, викладені авторами роботи у черговій статті журналу «Cell Host & Microbe» 14 травня 2020 р.

У цій публікації дослідники спирались на тезу, відповідно до якої порушення регуляції запалення в організмі відіграє головну роль у розвитку тяжких ускладнень COVID-19, а шлях IL-1/IL-6 є центральним. При оцінці стану здоров’я кожного з пацієнтів, які взяли участь у клінічному дослідженні, отримано позитивні результати за шкалою гемофагоцитозу (HScore) та діагностовано вторинний гемофагоцитарний лімфогістіоцитоз із проявами панцитопенії, гіперкоагуляції, гострої ниркової недостатності та гепатобіліарної дисфункції.

Основними доказами, які свідчили про переваги та ефективність застосування у тяжкохворих на COVID-19 синтетичного антагоніста рецепторів IL-1 (анакінра), стало те, що наприкінці курсу лікування пацієнти відділень інтенсивної терапії мали меншу потребу у призначенні вазопресорів та суттєві позитивні зміни з боку дихання. Зазначене підтверджувалося зниженням параклінічних маркерів за шкалою гемофагоцитозу. Для трьох пацієнтів, на жаль, перебіг захворювання завершився летальним кінцем. Однак відносно раніше відомих даних та з урахуванням масштабу дослідження смертність була нижчою, ніж за подібних обставин серед пацієнтів із вторинним гемофагоцитарним лімфогістіоцитозом на тлі сепсису.

Висновки

На основі вищенаведеного автори дослідження дійшли висновку про те, що отримані дані свідчать про явні переваги застосування зазначеного антагоніста рекомбінантних рецепторів IL-1β та IL-1α у пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 та верифікованими проявами вторинного гемофагоцитарного лімфогістіоцитозу. Тому дослідники звернули увагу на необхідність ініціювати в подальшому масштабніші клінічні випробування для всебічного вивчення, остаточного підтвердження чи спростування представленої концепції лікування осіб із вкрай тяжким перебігом COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Dimopoulos G., de Mast Q., Markou N. et al. (2020) Favorable Anakinra responses in severe COVID-19 patients with secondary hemophagocytic lymphohistiocytosis. Cell Host Microbe, May 14. DOI: 10.1016/j.chom.2020.05.007. (https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(20)30289-4).

Наталія Савельєва-Кулик