COVID-19: доцільність застосування гідроксихлорохіну

18 травня 2020 о 10:26
615

Актуальність

Завдяки своїй протизапальній та імуносупресивній дії антипротозойні препарати знайшли широке застосування при ревматоїдних станах. Фармакологічна дія антипротозойних препаратів полягає в пригніченні протеолітичних ферментів, головним чином протеаз, лейкоцитів та хемотаксису лімфоцитів. Враховуючи позитивний терапевтичний ефект від застосування цієї групи препаратів при автоімунних хворобах, Управління з нагляду за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (Food and Drug Administration (FDA), США) рекомендує застосування гідроксихлорохіну (ГХ) у пацієнтів з ускладненим перебігом респіраторної інфекції, викликаної новим штамом коронавірусу. Зважаючи на швидке всмоктування та накопичення в легенях, нирках, печінці та сітківці ока пероральної форми ГХ, препарат був стандартизований при лікуванні ускладненого перебігу CoV-SARS-2 у багатьох країнах. Однак терапевтичний ефект від застосування ГХ настає через декілька тижнів, тоді як побічні ефекти проявляються значно раніше. Це спричинило проведення рандомізованого дослідження з метою з’ясування особливостей фармакодинаміки ГХ  при терапії у пацієнтів із ускладненим перебігом коронавірусної інфекції.

Мета і методи

Дані отримано у Медичному центрі міста Нью-Йорка з метою встановлення зв’язку між застосуванням ГХ, респіраторною підтримкою та рівнем летальності серед пацієнтів із CoV-SARS-2.

Результати

Загалом досліджували лікувальні ефекти від застосування ГХ у 1376 пацієнтів, з яких 811 (58,9%) пацієнтів отримували ГХ за схемою у рекомендованих дозах упродовж 6 днів, а 565 (41,1%) — отримували симптоматичну терапію, поєднану з респіраторною підтримкою. Первинними кінцевими точками було визначено проведення інтубації та/чи смертельний кінець.

За часом призначення ГХ пацієнтів розподілили на дві групи: 45,8% пацієнтів почали прийом у перші 24 год після виникнення симптомів, 85,9% пацієнтів — через 48 год.

Кінцевої точки досягли 346 пацієнтів, з них заінтубовано 180 осіб. Загальна кількість померлих становила 232 пацієнти. Результати проведеного аналізу свідчать, що летальність була приблизно однаковою у групі ГХ та у групі симптоматичної терапії відносний ризик (ВР) 1,04, 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,82–1,32).

Дослідники зазначили, що показники кисневого індексу, які свідчать про рівень гіпоксемії, у групі ГХ виявилися нижчими порівняно з такими у контрольній групі: РаО2/FiO2 становило 223 та 360 мм рт. ст. відповідно.

Також виявлено, що лікування азитроміцином майже не впливає на результати кінцевої токи  (ВР 1,03, 95% ДІ 0,81–1,31).

Незалежно проаналізовано результати двох невеликих рандомізованих досліджень з міста Ухань, КНР, в яких порівнювали терапевтичний ефект, отриманий у трьох групах пацієнтів. У 1-й групі пацієнти з помірно вираженими респіраторними симптомами отримували респіраторну підтримку. У 2-й групі пацієнтів поряд із респіраторною терапією отримували неспецифічні антивірусні препарати, антибіотики, імуноглобулін та вибірково глюкокортикостероїди. Пацієнти 3-ї групи отримували ГХ. Результати аналізу свідчать, що позитивна динаміка клінічної картини та покращення на рентгензнімках виявилися більш характерними для пацієнтів експериментальних груп.

Ще одне дослідження надало результати тестування пацієнтів, проведеного впродовж 7 днів після закінчення курсу прийому ГХ: віруснегативними виявилися 86% пацієнтів, які отримували лікування ГХ, та 93% пацієнтів груп експериментального лікування.

Висновки

Таким чином, необхідно проводити подальші дослідження щодо вивчення терапевтичної дії препаратів із неспецифічною протизапальною дією у пацієнтів з ускладненим перебігом респіраторної інфекції.

  • Joshua Geleris, M.D., Yifei Sun, Ph.D., Jonathan Platt et al. (2020) Observational Study of Hydroxychloroquine in Hospitalized Patients with Covid-19. New Engl. J. Med., Downloaded from nejm.org on May 13, 2020, DOI: 10.1056/NEJMoa2012410.
  • https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2012410?query=featured_home

Юлія Жарікова