Клінічні випадки COVID-19 у дітей за відсутності респіраторних симптомів

15 травня 2020 о 15:48
2149

Китайські вчені дійшли висновку, що лихоманка та шлунково-кишкові розлади можуть бути першими ознаками COVID-19 у дітей. Зокрема, дослідники зазначили, що 4 із 5 обстежуваних дітей мали відповідну симптоматику з боку саме шлунково-кишкового тракту. При цьому жодних виражених респіраторних симптомів не було. Це свідчить про те, що SARS-CoV-2 може інфікувати пацієнтів не тільки через дихальні шляхи, але й через травну систему, адже рецептори ACE2, через які вірус вражає людей, розміщені як у клітинах легень, так і у кишечнику. Результати дослідження опубліковані у виданні «Frontiers in Pediatric».

Згідно зі звітом, співавтором якого був лікар педіатричного відділення Уханської лікарні Тунцзі Веньбінь Лі, клінічні стадії залучених до дослідження пацієнтів, класифіковані відповідно до «Діагностики, лікування та профілактики нової коронавірусної інфекції 2019 р. у дітей: консенсусний висновок експертів». Тяжка стадія COVID-19 визначалась у разі, якщо педіатричні пацієнти відповідали будь-якому з таких критеріїв: (1) прискорене дихання: ≥70 /хв (<1 рік), ≥50 / хв (≥1 рік); (2) насичення киснем <92%; (3) гіпоксія: допоміжне дихання, ціаноз, періодичне апное; (4) порушення свідомості: сонливість, кома чи судоми; (5) відмова від їжі або труднощі із годуванням із ознаками зневоднення. Тяжкохворий із COVID-19 визначався у разі, якщо педіатричні пацієнти відповідали будь-якому з таких критеріїв і потребували госпіталізації до відділення реанімації та інтенсивної терапії: (1) дихальна недостатність, за якої пацієнт потребує штучної вентиляції легень; (2) шок у (3) поєднанні із відмовою інших органів.

Клінічні випадки

Клінічний випадок 1

10-місячну дитину жіночої статі госпіталізували з відділення невідкладної допомоги із підозрою на кишкову непрохідність, що супроводжувалася нападами пароксизматичного плачу та занепокоєнням, із блюванням та желеподібними випорожненнями протягом 30 год. Відзначалася лихоманка (температура тіла становила 38,6 °С), але респіраторних симптомів не спостерігалося. Невдовзі після госпіталізації пацієнтка успішно пройшла діагностичну клізму. Однак у дитини згодом розвинулась апатія, сонливість та висока температура тіла — 39,8 °С. У зв’язку із періодичними судомами дитину була негайно переведено до дитячого відділення інтенсивної терапії. Аналізи крові демонстрували лейкопенію (3,27 • 109/л), лімфопенію (1,06 • 109/л) і тромбоцитопенію (29 • 109/л), а також підвищений рівень С-реактивного білка (до 202 мг/л) та прокальцитоніну. У маленької пацієнтки також діагностували поліорганну дисфункцію з боку печінки, нирок та міокарда. Фон амбулаторної електроенцефалограми становив собою дифузну повільну хвилю низької амплітуди у поєднанні зі значною активністю швидкої хвилі. У день госпіталізації комп’ютерна томографія продемонструвала невелике щільне затемнення лівої легені. За 5 днів обстеження виявило збільшення легеневих уражень: симптом «матового скла» та великомасштабну консолідацію в обох легенях із двобічним плевральним випотом. У пацієнтки двічі виявлявся позитивний результат на SARS-CoV-2. На 9-й день після госпіталізації у пацієнтки відзначалися: метеоризм, темно-червоні випорожнення із домішками крові, кавоподібний вміст шлунка протягом безперервної шлунково-кишкової декомпресії. Допплерографія черевної порожнини виявила значну кількість набряків. Після інтубації та дослідної лапаротомії виявлено некроз проксимального відділу клубової кишки та виконано резекцію.

Таблиця. Епідеміологія та клінічні характеристики п’яти випадків захворювання на COVID-19 серед дітей

Показник
Пацієнт 1 (ж)
Пацієнт 2 (ч)
Пацієнт 3 (ч)
Пацієнт 4 (ч)
Пацієнт 5 (ч)
Вік 10 міс 5,6 року 8 міс 1,2 року 2 міс
Перші клінічні прояви Пароксизматичний плач, блювання, желеподібні випорожнення Біль у животі Конвульсії Блювання, діарея Сонливість, відмова від їжі, діарея
Час з моменту виникнення захворювання
до розвитку лихоманки
30 год 2 дні 6 год 5 днів __
Найвища температура тіла, °С 39,8 39 38,5 37,9 __
Період встановлення діагнозу, днів 1,25 2 0,25 6 3
Супутні захворювання Відсутні Гострий апендицит із перфорацією Черепно-мозкова травма Гідронефроз та наявність каменя у лівій нирці, ротавірусна інфекція Відсутні
Ускладнення Шок, поліорганна недостатність, гостра дихальна недостатність ___ ___ Гостра дихальна недостатність, гостра серцева недостатність, шок, поліорганна недостатність Порушення функції міокарда
Лікування
Противірусна терапія Рибавірин внутрішньовенно (в/в), інгаляційна терапія інтерферонами Інгаляційна терапія інтерферонами Рибавірин в/в, інгаляційна терапія інтерферонами Рибавірин в/в, інгаляційна терапія інтерферонами Інгаляційна терапія інтерферонами
Метілпреднізолон 2 мг/(кг•добу)
5 днів
__ __ 2 мг/(кг•добу)
3 дні
__
Імуноглобуліни в/в 500 мг/(кг•добу)
3 дні
__ __ 500 мг/(кг•добу)
4 дні
__
Оксигенотерапія Назальні канюлі __ Назальні канюлі Назальні канюлі __
Інвазивна вентиляція легень + __ __ + __
Плазмафорез Гемотрансфузія __ __ Гемотрансфузія __
Період госпіталізації, днів 36 10 14 17 15
Вихідний результат Смерть Одужання Одужання Одужання Одужання

Клінічний випадок 2

Хлопчик віком 5,6 року потрапив до лікарні з гострим апендицитом і перфорацією, що ускладнилося гнійним локалізованим перитонітом, який супроводжувався безперервним болем у нижній ділянці живота протягом 2 днів. Операцію було проведено негайно. Лихоманка виявлялася до підготовки до оперативного втручання (38 °С). Хоча у пацієнта були відсутні респіраторні симптоми чи інші ознаки COVID-19 і передопераційна рентгенографія грудної клітини не виявила патологічних змін, проте комп’ютерна томографія (КТ) продемонструвала наявність вірусної пневмонії.

Клінічний випадок 3

8-місячна дитина потрапила до відділення невідкладної допомоги у зв’язку з епізодами виникнення періодичних конвульсій протягом 6 год. Оскльки пацієнт переніс травму голови напередодні, негайно було проведено екстрену КТ голови і виявлено лобний субдуральний крововилив справа. Водночас піднялася температура тіла до 38,5 °С. Хоча у пацієнта в анамнезі не було попередніх контактів із хворими на COVID-19 та відповідної респіраторної симптоматики, згодом тести на коронавірус виявилися позитивними.

Клінічний випадок 4

Хлопчик віком 1,2 року був госпіталізований із приводу діареї, що виникала періодично, блювання протягом 6 днів та лихоманки; летаргії та задишки протягом половини дня. У нього були відсутні будь-які інші респіраторні симптоми, такі як кашель та чхання. В анамнезі — гідронефроз та камінь у лівій нирці. Тестування на SARS-CoV-2 було негативним на 2-й та 7-й день перебування у лікарні; проте результат виявився позитивним на 8-й день. КТ грудної клітки продемонструвала значну консолідацію у правій легені та декілька ділянок затемнення високої щільності у лівій легені.

Клінічний випадок 5

2-місячне немовля потрапило до відділення невідкладної допомоги у зв’язку із сонливістю та поганим годуванням протягом 3 днів, а також діареї протягом 2 днів. Лихоманка та кашель були відсутні, але КТ виявила двобічне запалення легень із локальною консолідацією.

  • Cai X., Ma Y., Li S. et al. (2020) Clinical Characteristics of 5 COVID-19 Cases With Non-respiratory Symptoms as the First Manifestation in Children (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2020.00258/full#T1).

Катерина Приходько-Дибська