МОЗ пропонує підвищення інфекційної безпеки донорської  крові та компонентів

15 травня 2020 о 15:06
697

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення для громадського обговорення  проєкту Наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 серпня 2005 року № 385», який розроблено відповідно до підпунктів 8 та 11 пункту 2 Плану заходів щодо реалізації Стратегії розвитку національної системи крові на період до 2022 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року № 120.

Які зміни вносяться

Проєктом наказу, зокрема, передбачено:

Суть проєкту акта

Проєктом наказу передбачено оновити та конкретизувати порядок зберігання донорської плазми крові в карантині, прийому та медичного обстеження донорів крові, які відповідають міжнародним та європейським практикам та нормам Директив Європейського Союзу стосовно технічних вимог до донорської крові та її компонентів та стандартів якості та безпеки для заготівлі, тестування, переробки, зберігання і розподілу компонентів донорської крові. Водночас розширено вимоги до надання інформації потенційним донорам крові та її компонентів, переглянуті критерії відсторонення донорів цільної крові та її компонентів. Відповідно до проєкту наказу, враховуючи важливість та значущість змін, які ним започатковуються, одним із головних наслідків є те, що всі особи, які були постійно або тимчасово відсторонені від донорства, поновлюються в донорстві та допускаються до подальших донацій, за умови відповідності критеріям придатності, встановлених цим наказом.

Для чого розроблено проєкт

Метою прийняття проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 серпня 2005 року № 385» є підвищення рівня інфекційної безпеки донорської крові та її компонентів, врегулювання чинних правил та норм з урахуванням кращих європейських та міжнародних стандартів і практик діяльності системи крові щодо провадження діяльності із заготівлі, тестування, переробки, зберігання та розподілу донорської крові та її компонентів.

Проблема, яка потребує розв’язання

Статтею 15 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» визначено, що взяття, переробку та зберігання донорської крові та її компонентів, реалізацію їх та виготовлених з них препаратів здійснюють спеціалізовані установи, заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, інших державних органів та органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері охорони здоров’я, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про донорство крові та її компонентів», спеціалізовані установи, заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я забезпечують інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів, що заготовляються для потреб охорони здоров’я населення, з метою захисту життя і здоров’я населення від інфекційних хвороб, що можуть передаватися через кров.

Отримана від донора кров досліджується, зокрема, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 серпня 2005 року № 385 «Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 серпня 2005 року за № 895/11175.

В Європейському Союзі питання інфекційної безпеки донорської крові регулюються декількома директивами, зокрема Директивою Європейського Парламенту і Ради 2002/98/ЄС від 27 січня 2003 року «Про стандарти якості та безпеки заготівлі, тестування, переробки, зберігання і розподілу крові людини та компонентів крові», а також Директиви Комісії 2004/33/ЄС «Про імплементацію Директиви Європейського Парламенту і Ради 2002/98/ЄС щодо певних технічних вимог до крові та компонентів крові».

Сьогодні в Україні стан інфекційної та імунологічної безпеки компонентів донорської крові не відповідає базовим міжнародним стандартам і потребує першочергового покращення.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: Міністерство охорони здоров’я України, 01601, Київ, вул. М. Грушевского, 7; тел.: (044) 253-82-66; контактна особа: Новосьолова Інга Олегівна; e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua