Захист професійної діяльності медиків: зареєстровано новий законопроєкт

14 травня 2020 о 18:11
4626
Спеціальності :

Захист прав медичних працівників при виконанні професійних обов’язків — це актуальне, болюче і не вирішене досі питання.

6 травня 2020 р. у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт № 3440 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників».

Про що документ

Проєкт Закону передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України щодо:

  • встановлення кримінальної відповідальності для осіб віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років за посягання на життя медичного або фармацевтичного працівника у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків (внести зміни до статті 22 Кримінального кодексу України);
  • встановлення кримінальної відповідальності за вбивство або замах на вбивство медичного або фармацевтичного працівника у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків (доповнити Кримінальний кодекс України статтею 3482);
  • встановлення кримінальної відповідальності за захоплення медичного або фармацевтичного працівника як заручника у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків (доповнити Кримінальний кодекс України статтею 3492);
  • встановлення кримінальної відповідальності за погрозу або насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника (доповнити Кримінальний кодекс України статтею 3501).

Обґрунтування розроблення документа

Як зазначає автор законопроєкту, важливим аспектом забезпечення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників є посилення кримінальної відповідальності за посягання на життя, здоров’я медичних та фармацевтичних працівників та інші злочини, спрямовані на перешкоджання здійснення зазначеними працівниками їхньої професійної діяльності.

Статтею 77 чинного Закону України від 19 листопада 1992 р. № 2801-XII (зі змінами) «Основи законодавства України про охорону здоров’я» встановлено професійні права та пільги медичних і фармацевтичних  працівників. Зокрема, медичні та фармацевтичні працівники мають право на належні умови професійної діяльності (пункт б); обов’язкове  страхування  за  рахунок  власника закладу охорони здоров’я у разі заподіяння шкоди їх життю і здоров’ю у зв’язку з виконанням  професійних обов’язків у випадках, передбачених законодавством (пункт е); соціальну допомогу з боку держави  у  разі  захворювання, каліцтва або в інших випадках втрати працездатності, що настала у зв’язку з виконанням професійних обов’язків (пункт є).

Водночас, будь-які нормативно-правові акти щодо спеціального складу злочину у разі посягання на життя і здоров’я, захоплення як заручника, погрози або насильства щодо медичних та фармацевтичних працівників при виконанні ними службових обов’язків в Україні відсутні. Це призводить до їх кричущої незахищеності перед реально наявними загрозами заподіяння шкоди їх життю та здоров’ю, які виникають під час виконання ними їх роботи. Існує підвищений ризик для медичних та фармацевтичних працівників піддатися нападу під час виконання професійної діяльності.

Приклади беззахисності медичних і фармацевтичних працівників

Автора вражають приклади беззахисності медичних і фармацевтичних працівників.

Так, у травні 2013 р. у місті Бориспіль Київської області четверо чоловіків, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, нанесли 9 ножових поранень лікареві приймального відділення лікарні, який надавав допомогу одному з них.

У червні 2013 р. у місті Львів під час надання бригадою екстреної медичної допомоги лікар та водій зазнали побиття з боку друзів потерпілого, які були в стані алкогольного сп’яніння. Медики отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

У грудні 2015 р. в селі Концево Ужгородського району Закарпатської області троє осіб, озброєних залізною трубою, вилами та сокирою, здійснили напад на автомобіль екстреної медичної допомоги та серйозно пошкодили його. Бригада дивом не постраждала.

У серпні 2016 р. у місті Житомир відвідувач реанімаційного відділення лікарні побив завідувача відділення через недопущення до палати у стані алкогольного сп’яніння та без належного одягу.

У серпні 2017 р. на Дніпропетровщині родичі хворого, вимагаючи ввести йому наркотики, вчинили напад на лікаря екстреної допомоги, намагаючись відібрати наркотичні засоби.

У лютому 2018 р. у селі Олексіївка Первомайського району Харківської області лікарку, яка прибула на виклик до пацієнта із сільської амбулаторії, взяла в заручники жінка, раніше засуджена за вбивство. Вона не випускала лікарку з дому, погрожувала ножицями і завдавала образ. Звільнили заручницю правоохоронці.

У липні 2018 р. у місті Ватутіне на Черкащині чоловік у стані наркотичної абстиненції увійшов до приміщення станції екстреної медичної допомоги і вимагав продати йому наркотичний засіб. Після відмови медика злочинець напав на нього і вдарив об стіл головою (у медика зафіксовано кілька переломів кісток черепа).

У серпні 2018 р. у місті Івано-Франківськ дівчина, озброєна ножем, здійснила напад на провізора з вимогою надати їй лікарський засіб наркотичної дії. Її було затримано муніципальною вартою.

У листопаді 2018 р. у місті Перешепине Новомосковського району Дніпропетровської області невідомі, озброєні пістолетом, вчинили напад на цілодобову аптеку та пограбували провізора.

У січні 2019 р. у місті Маріуполь Донецької області на дах автомобіля екстреної медичної допомоги було скинуто металеву гирю, що понівечила автівку й унеможливила подальше надання допомоги цією бригадою.

У січні 2019 р. у місті Харків невідомий чоловік зайшов до аптеки у вечірній час та, скориставшись відсутністю відвідувачів, із застосуванням фізичного насильства затягнув дівчину-провізора до підсобного приміщення, завдав тілесних ушкоджень, зґвалтував та заволодів її мобільним телефоном.

У березні 2019 р. у місті Мелітополь Запорізької області чоловік, озброєний пістолетом, вчинив напад на міську аптеку і відібрав ампули зі знеболювальним сильної дії Налбуфін.

У квітні 2019 р. в селі Витачів Обухівського району Київської області пацієнт, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, погрожував пістолетом медикам бригади екстреної медичної допомоги, яким дивом вдалося уникнути ураження.

У листопаді 2019 р. у місті Канів Черкаської області під час надання медичної допомоги за місцем проживання хворого родич останнього обстріляв із вогнепальної зброї автомобіль екстреної медичної допомоги і водія, що в ньому знаходився, та погрожував бойовою гранатою.

У грудні 2019 р. у місті Краматорськ Донецької області відвідувач аптеки відібрав у фармацевта грошові кошти, завдавши їй ножових поранень.

У січні 2020 р. в місті Нікополь Дніпропетровської області після надання медичної допомоги за місцем проживання жінка з родичами у стані алкогольного сп’яніння увірвалися до приміщення станції екстреної медичної допомоги. Група завдала тілесних ушкоджень медичним працівникам.

Приклади героїзму медиків

Прикладом справжнього героїзму була робота медиків-професіоналів та волонтерів Євромайдану. Водночас вони під час виконання цієї роботи зазнали цинічно кричущих та безприкладно жорстоких нападів. У сутичках на Майдані постраждало не менше 15 медиків. Снайперів не зупиняли ані Червоний Хрест, ні білий халат. Безпрецедентно нелюдськими стали факти розгрому медичних пунктів каральними підрозділами. Вражає доля медика-волонтера Олесі Жуковської, яка стала відома усьому світові. Куля снайпера пройшла крізь її шию, коли вона допомагала пораненому.

Особливості діяльності медиків і фармацевтів

Особливості професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників включають підвищений ризик піддатися нападу в ході погіршення  криміногенної ситуації в країні. За даними Міністерства внутрішніх справ України, протягом лише 2002–2012 рр. в Україні зареєстровано 192 злочини, вчинені проти життя і здоров’я медичних працівників при виконанні ними службових обов’язків. Зокрема, це 10 убивств, 5 умисних тяжких тілесних ушкоджень, 74 умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень, 1 катування, 8 погроз убивством.

Від початку пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні відзначаються випадки стигматизації та дискримінаційної поведінки щодо медичних працівників, які надають медичну допомогу пацієнтам.

З огляду на наведене, а також враховуючи відсутність в Україні законодавчих норм, які встановлюють відповідальність за злочини, учинені проти життя і здоров’я, а саме посягання на життя і здоров’я, захоплення як заручника, погрозу або насильство щодо медичних та фармацевтичних працівників при виконанні ними службових обов’язків, доцільно визначити у Кримінальному кодексі України заходи щодо посилення такої відповідальності, враховуючи підвищений ризик для медичних і фармацевтичних працівників піддатися нападу під час виконання професійної діяльності, закріпивши механізм їх дотримання з урахуванням положень Конституції України та відповідних міжнародних договорів щодо гарантування права кожної людини на життя та охорону здоров’я.

Саме тому законодавче врегулювання кримінальної відповідальності за посягання на життя та здоров’я медичних і фармацевтичних працівників, а також за інші злочини, спрямовані на перешкоджання здійсненню зазначеними працівниками їх професійної діяльності, є актуальним та важливим завданням.

Актуальність цього законопроєкту також зумовлена загостренням криміногенної ситуації в Україні, яке виникло на фоні глибокої економічної кризи, проведення АТО/ООС, масового переселення людей з окупованих територій країни тощо.

Цілі та завдання законопроєкту

Метою законопроєкту є створення правових умов, необхідних для посилення відповідальності за посягання на життя і здоров’я, захоплення як заручника, погрозу або насильство щодо медичних та фармацевтичних працівників у зв’язку з виконанням ними службових та професійних обов’язків.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua