НСЗУ звітує про фінансування перинатальної допомоги

14 травня 2020 о 17:16
1004

Договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання послуги «Медична допомога у складних неонатальних випадках» уклав 121 заклад охорони здоров’я. З них — 22 перинатальні центри ІІ та ІІІ рівнів надання медичної допомоги, які отримають за Програмою медичних гарантій (ПМГ) більше коштів, ніж за минулорічною субвенцією.

Наприклад, перинатальний центр міста Києва, бюджет якого в межах ПМГ становить 91,4 млн грн, отримає на 59,5 млн грн більше медсубвенції-2019. Волинський обласний перинатальний центр за контрактом з НСЗУ отримає 39,5 млн грн, що на 38 млн грн (!) більше минулорічної медичної субвенції. Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня Кропивницького — на 32 млн грн більше медсубвенції, а Львівський обласний клінічний перинатальний центр — на 27,7 млн грн більше.

Що входить до пакета послуг

Медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках визначено пріоритетною послугою у ПМГ. Це означає, що вона є безоплатною для родин передчасно народженого та/чи хворого немовляти, а медичний заклад отримає від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом — від 29,6 тис грн до 98,5 тис грн. Це — найвищий тариф ПМГ на 2020 р. У послугу входитиме: інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд за передчасно народженою та/або хворою дитиною з/без переведення до відділення інтенсивної терапії новонароджених, респіраторна підтримка, цілодобове парентеральне харчування та ін. При цьому високовартісні легеневі сурфактанти та кофеїну цитрат перинатальні центри отримують додатково: централізовано за держзакупівлями.

За даними електронної системи охорони здоров’я, у квітні 2020 р. пологові будинки та багатопрофільні лікарні в межах договору з НСЗУ надали 18 530 послуг за пріоритетним пакетом з медичної допомоги при пологах. З них 4 277 це — кесарів розтин. Медичну допомогу за пріоритетним пакетом щодо складних неонатальних випадків у квітні отримали 2 490 немовлят, з них 213 — народжені з масою тіла до 1,5 кг. За послуги, надані новонародженим у складних неонатальних випадках у квітні, НСЗУ перерахувала закладам понад 80 млн грн.

Про важливість доступності перинатальної допомоги

Як зазначає Тетяна Знаменська, президент Асоціації неонатологів України, доктор медичних наук, професор, заступник директора з перинатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України», у складних неонатальних випадках новонародженим із екстремально/дуже малою масою при народженні та/або з перинатальною патологією важливо надавати якісну медичну допомогу у спеціалізованих медичних закладах, якими є перинатальні центри. Саме в них скоординовано працюють висококваліфіковані фахівці-неонатологи та лікарі суміжних спеціальностей, там сконцентровано високотехнологічне обладнання для надання медичної допомоги за сучасними міжнародними стандартами.

Система перинатальної допомоги дозволяє знизити не тільки малюкову смертність, рівень дитячої інвалідизації та формування хронічних захворювань у дітей, але й покращити якість життя усієї родини. Запровадження якісної медичної допомоги з перших хвилин життя новонародженого у подальшому дозволить суттєво знизити фінансове навантаження на родину, галузь охорони здоров’я та державу в цілому за рахунок зменшення витрат на реабілітацією дітей з інвалідністю, їх пожиттєву соціалізацію та підтримку.

Здоров’я нації починається зі здоров’я новонародженої дитини. Саме тому так важливо забезпечити здоровий початок життя і залишити цю послугу серед пріоритетних у ПМГ, надаючи розвитку неонатології постійну підвищену увагу суспільства й держави.

За словами Олександри Балясної, голови Асоціації батьків «Ранні пташки», в Україні вперше у зв’язку з реформою вторинної та третинної ланок з’явилася надія, що новонароджені отримають можливість гідного старту життя із повноцінною підтримкою з боку держави. «Вперше нам гарантовано державою в межах ПМГ безоплатне надання такої медичної послуги. Це — дуже важливо. Попередні три роки ми постійно стикалися зі зверненнями сімей про неможливість покриття витрат на виходжування немовлят своїми силами, адже ці суми сягали 100 тис. грн і більше. Ми вдячні, що нарешті кожна родина, незважаючи на соціальний статус та фінансову спроможність, має підтримку держави та шанс врятувати своє передчасно народжене немовля».

Загалом станом на 14 травня 2020 р. 121 заклад охорони здоров’я уклав договори з НСЗУ на надання медичної допомоги у складних неонатальних випадках на суму понад 8,7 млрд грн. Якщо не виокремлювати саме перинатальні центри, то 102 заклади охорони здоров’я отримають від 1 млн грн до 122 млн фінансування більше в межах ПМГ. Тому інформація в засобах масової інформації щодо недостатнього бюджету фінансування неонатальної допомоги не відповідає дійсності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua