Нові тести на коронавірус: CRISPR-тест та Ag Respi-Strip

14 травня 2020 о 14:58
902

Застосування молекулярних діагностичних тестів становить проблему, адже лікарі по всьому світу стикаються із нестачою реагентів для їх проведення. Хоча молекулярна діагностика є найбільш чутливим та специфічним методом, потреба у матеріалах, реагентах та навченому персоналі обмежує кількість аналізів, які могли би виконуватися. Більше того, метод полімеразної ланцюгової реакції із зворотною транскрипцією (ЗТ-ПЛР) все ще потребує значної витрати часу.

Розробка експрес-діагностичних тестів дозволяє якнайшвидше підтвердити клінічну підозру на COVID-19, що уможливлює ранню ізоляцію та надання відповідної клінічної допомоги пацієнтам із позитивними результатами.

CRISPR-тест

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (Food and Drug AdministrationFDA) схвалило тест на COVID-19, в основі якого лежить технологія редагування генів CRISPR. При цьому результати тестування надаються приблизно за 1 год.

Хоча цей тест дозволений для використання тільки в екстрених випадках, FDA схвалило його як інструмент для тестування пацієнтів. Технологія CRISPR здатна швидко знайти та зв’язати будь-яку генетичну послідовність у зразку. Новий тест, створений компанією «Sherlock Biosciences», використовує одну молекулу для пошуку гена вірусу у зразку пацієнта. У разі, якщо молекула знаходить ген, вона випускає сигнал, який виявляється системою.

Стандартний метод тестування COVID-19, в основі якого лежить полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР), також здатний виявляти крихітні фрагменти вірусного гена. Така методика досить тривала і потребує спеціального обладнання для роботи. Нещодавно схвалений тест Abbott надає результати за лічені хвилини, але може працювати тільки на платформі цієї компанії. Методи, засновані на CRISPR, з іншого боку, відносно швидкі та потребують тільки базового обладнання, наявного у більшості лабораторій. Експерти зазначають, що за допомоги швидких та простих тестів можна контролювати пандемію.

«Sherlock Biosciences» наголошує, що наразі працює над виробництвом наборів для тестування.

Ag RespiStrip

Бельгійський виробник «Coris BioConcept» розробив імунохроматографічний тест (ІХА-тест) з метою швидкого виявлення антигену SARS-CoV-2 у зразках, отриманих із носоглотки пацієнта протягом 15 хв. Цей метод вже успішно пройшов дві фази випробувань. Результати опубліковані у журналі «Frontiers in Medicine».

Загальна точність тесту становила 82%, загальна чутливість — 57,6% та загальна специфічність — 99,5%. Тест здатний діагностувати COVID-19 у 6 із 10 людей; при цьому тест продемонстрував вищу чутливість у пацієнтів із вищим вірусним навантаженням, позитивно ідентифікуючи інфекцію у приблизно 7 із 10 осіб. Автори дослідження зазначають, що тест швидший, дешевший та не складний, але не такий чутливий порівнянно із ЗТ-ПЛР. Тест на антиген Ag Respi-Strip працює, знаходячи білки на поверхні вірусу. За оцінками авторів дослідження, 15-хвилинний тест на антиген здатний зменшити кількість лабораторних тестів із використанням ЗТ-ПЛР більше ніж на 13%.

Особливо корисним тест COVID-19 Ag Respi-Strip буде у країнах із низьким та середнім рівнями прибутків, де молекулярні аналізи доступні у зовсім невеликій кількості лабораторій. Також вчені попереджають, що тест не розроблений для самостійного тестування, а використовується як частина тестування медичними працівниками.

  • FDA (2020) Coronavirus (COVID-19) Update: Daily Roundup. May 7 (https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-daily-roundup-may-7-2020).
  • Mertens P., Vos N., Martiny D. (2020) Development and Potential Usefulness of the COVID-19 Ag Respi-Strip Diagnostic Assay in a Pandemic Context (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.00225/full).

Катерина Приходько-Дибська