Друга хвиля пандемії: коли все закінчиться?

14 травня 2020 о 11:50
931

Дослідна група з Гарварда вважає, що COVID-19 буде загрозою аж до 2024 р., а соціальне дистанціювання може тривати до 2022 р. для стримання наявної пандемії.

У статті, опублікованій п’ятьма дослідниками зі Школи громадської охорони здоров’я імені Гарварда у журналі «Science», зроблено висновок, що відродження вірусу можливе протягом наступних чотирьох років. Проте автори статті не наполягають на тому, що заходи соціального дистанціювання повинні залишатися чинними протягом наступних двох років. Вони лише зауважили, що «до 2022 р. можуть бути необхідними заходи тривалого або періодичного соціального дистанціювання», якщо тільки не з’явиться вакцина або чіткі протоколи покращеного лікування.

Пандемія — найгірша глобальна криза у галузі громадської охорони здоров’я з часів Другої світової війни — забрала життя більше 130 тис. людей по всьому світу. Кількість випадків інфікування перевищила 2 млн. Із понад 600 тис. випадків інфікування та більше 26 тис. смертельних випадків США стали країною, яка найбільше постраждала відтоді, як спалах захворювання був вперше зареєстрований у Китаї у грудні 2019 р.

Всесвітня організація охорони здоров’я попередила, що кількість випадків зараження ще не досягла свого максимуму. Міжнародний валютний фонд заявив, що криза, спричинена вірусом, вірогідно, буде найгіршою з часів Великої депресії 1930-х років. У Гарварді також зазначають, що якщо імунітет до коронавірусної інфекції буде діяти впродовж 5 років, то, можливо, вдасться повністю позбавитися захворювання.

Єврокомісія наразі закликає очікувати другої хвилі COVID-19. Представник Єврокомісії наголосив, що країни повинні готуватися до такого сценарію. Рівень передачі вірусу в Німеччині, наприклад, знову перевищив критичне значення R1. Цей показник свідчить, що кожний пацієнт за весь час заражає більше однієї людини, тоді як епідемія самостійно вщухає у тому разі, коли показник R становить менше 1.

Влада Південної Кореї змушена знову посилити обмежувальні заходи. Усі розважальні заклади зачинилися до 7 червня, після того, як 9 травня у країні було зафіксовано 40 нових випадків зараження коронавірусною інфекцією. Джерелом розповсюдження COVID-19 став 29-річний молодий чоловік, який порушив самоізоляцію і протягом однієї ночі відвідав п’ять розважальних закладів у Сеулі.

Влада Китаю планує протестувати на COVID-19 14 млн людей протягом наступних 10 днів. Основна причина тестування — 6 нових випадків захворюваності коронавірусною інфекцією протягом останної доби.

Експерти не можуть зробити припущення стосовно того, як буде розвиватися ситуація із вірусом. «Ніхто не знає, чи зникне коронавірус повністю, чи залишиться, як грип, і буде розповсюджуватися час від часу. Або він буде схожим на гепатит B, який залишається у людей із ослабленим імунітетом?», — зазначає Ван Чен, декан Медичного коледжу у Пекіні.

  • Wu W. (2020) Coronavirus re-emergence will be a threat until 2024, Harvard study finds (https://www.scmp.com/news/china/society/article/3080156/coronavirus-re-emergence-will-be-threat-until-2024-harvard-study).

Катерина Приходько-Дибська