Пандемія COVID-19: роботи та ультрафіолетове випромінювання

13 травня 2020 о 16:19
691

Компанія «Amazon» побудувала робота, покритого ультрафіолетовими (УФ) лампами, який здатний знищувати коронавіруси у магазинах. Робот виглядає як багажний візок у готелях із високою металевою рамою, прикріпленою до прямокутного колісного дна. До однієї сторони рами вбудовано щонайменше 10 УФ-ламп. Робот може використовуватися на складах та у магазинах з метою знищення вірусу на поверхнях, харчових продуктах та дверних ручках. Представник «Amazon» Крістен Кіш зазначила, що наразі проходить тестування УФ-робота. «Наша група з робототехніки, зокрема долучилася до науково-дослідної лабораторії з інновацій у розрізі питання COVID-19, — спочатку вона використовувала машинне навчання для визначення можливостей соціального дистанціювання, а тепер розпочала розробляти і тестувати метод дезінфекції за допомогою мобільної УФ-санітарії».

Дослідники з Колумбійського університету перевіряють ефективність певного типу УФ-випромінювання, який називається далеким УФ-випромінюванням проти нового коронавірусу. За даними Центру радіологічних досліджень Колумбійського університету, саме такий тип випромінювання може вбивати віруси без шкоди для здоров’я людини. Якщо він виявиться ефективним, компанії готові розглядати можливість використання цих джерел світла для дезінфекції поверхонь і повітря.

Вчені вважають, що застосування УФ-випромінювання у приміщеннях дозволяє знищити коронавірус. Дослідники сподіваються, що така технологія, створена впродовж десятиріч, може знайти застосування у магазинах, ресторанах і школах, потенційно відіграючи ключову роль у стримуванні подальшого розповсюдження інфекції.

Лікар Едвард Нарделл, професор глобальної охорони здоров’я та соціальної медицини у Гарвардській медичній школі, зазначає: «У минулому ми боролися за те, щоб ця високоефективна та безпечна технологія була повністю впроваджена для лікування інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Ми провели дослідження і знаємо, що це працює». Сонячне світло дезінфікує, а УФ-частина його спектра особливо ефективна для знищення патогених мікроорганізмів, які є у повітрі. Портативні УФ-установки вже використовуються для стерилізації поверхонь у лікарняних палатах та вагонах метро. Водночас, випромінювачі, встановлені на стінах або стелі, аналогічно використовуваним сьогодні флуоресцентним лампам, випромінюють УФ-світло. Іноді встановлюються стельові вентилятори, які втягують повітря вгору для якнайшвидшого видалення бактерій, вірусів та грибів.

УФ-випромінювання перешкоджає розмноженню патогених мікроорганізмів шляхом пошкодження їх генетичного матеріалу.

Рисунок. Чотири УФ-випромінювачі, розташовані у кутках кімнати із стельовим вентилятором для відведення повітря догори, можуть ефективно боротися із грибами, вірусами та бактеріями.

У 1930-х роках у Філадельфії були встановлені перші УФ-випромінювачі у верхніх кімнатах. У ході експериментів, які проводили протягом 5 років у декількох школах, було виявлено, що у навчальних приміщеннях, оснащених УФ-випромінювачами, діти з меншою вірогідністю могли заразитися та розповсюдити деякі захворювання, такі як віспа та паротит.

Навесні 1941 р. кір пройшов школами Філадельфії. У школі, де були встановлені УФ-випромінювачі, захворіли тільки 15% дітей порівняно із тими, які навчались у школах, де випромінювачів не було. Там захворіло більше половини сприйнятливих школярів.

Та експерти визнають, що застосування УФ-світла у приміщенні може виявитися непростою справою. Врешті-решт, люди повинні наносити сонцезахисний крем для запобігання розвитку раку шкіри, який може виникнути внаслідок УФ-променів сонячного світла, що мають діапазон хвиль UVA і UVB. Саме тому в бактерицидних випромінювачах застосовують діапазони хвиль, відомі як UVC. Останні коротші за UVA і UVB. Коротші хвилі означають, що частинки світла чи фотони мають потужнішу енергію. Таким чином, UVC є безпечнішими для людей, адже поглинаються білками зовнішнього шару мертвих клітин шкіри швидше, ніж досягають ДНК у живих клітинах. UVC може подразнювати шкіру та очі, тому світло зазвичай розміщують над головами людей. Подразливість зникає за декілька днів.

Іноді УФ-лампи встановлюються у вентиляційних каналах, приховані та повністю захищені від людей. Наприклад, у міжнародному аеропорту Сіракузи Хенкок у північній частині Нью-Йорку були встановлені відповідні УФ-прилади над контрольно-пропускними пунктами. Стельові вентилятори, у свою чергу, допомогли підвищити ефективність боротьби із патогенними мікроорганізмами приблизно на третину. За відсутності вентиляторів 25–30% мікроорганізмів б не були знищені, тому що повітряні кишені ніколи не потрапляли на шлях УФ-променів.

  • Chang K. (2020) Scientists Consider Indoor Ultraviolet Light to Zap Coronavirus in the Air (https://www.nytimes.com/2020/05/07/science/ultraviolet-light-coronavirus.html).

Катерина Приходько-Дибська