Максим Степанов здійснив робочу поїздку на Полтавщину

12 травня 2020 о 13:06
599

11 травня 2020 р. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, здійснив робочу поїздку до Полтавської області.  Зокрема було перевірено роботу Обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також Хорольської центральної районної лікарні.

На брифінгу, який відбувся під час візиту, очільник МОЗ України наголосив, що пілотний проєкт щодо фінансування медзакладів за надані послуги, який у квітні 2019 р. стартував у Полтавській області, не має нічого спільного з другим етапом реформи, який запровадили з 1 квітня 2020 р. Саме тому нове керівництво МОЗ внесе корективи до наявної реформи, аби зміни відбувалися на користь як медичним працівникам, так і пацієнтам.

Пряма мова Максима Степанова

«Сьогоднішній візит — це в тому числі можливість обговорити пілотний проєкт, який проводився у Полтавській області. Для мене незрозуміло, як можна було провести пілот за одним алгоритмом, а реформу побудувати за іншим. Тому що принципи різні. Це неправильно», — підкреслив М. Степанов.

За словами міністра охорони здоров’я, успіх полтавського пілотного проєкту пов’язаний з тим, що місцеві медики навчилися діяти саме в парадигмі «кошти ходять за пацієнтом» і «сплати за медичну послугу».

Особливості фінансування пологів

«Наприклад, пологи: тут (у Полтавській області) було введено різне фінансування у залежності від складності — фізіологічні чи патологічні пологи. У чинній редакції пакетів медреформи всі пологи коштують однаково: як фізіологічні, так і кесарів розтин, і ускладнення із кровотечами.., а там було введено коригувальний коефіцієнт. Потім все це було внесено в електронну систему, збиралася статистика», — заявив міністр.

Як підкреслив М. Степанов, зараз керівництво МОЗ починає виправляти помилки старої реформи і вибудовує зміни таким чином, щоб від них виграли як медики, так і пацієнти.

Виплати медикам у зв’язку із COVID-19

Полтавська область — єдиний регіон, який сплатив у повному обсязі підвищену на 300% заробітну плату за березень 2020 р. працівникам закладів охорони здоров’я, що працювали із хворими на COVID-19 (близько 21 тис. грн. кожному медичному працівнику).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»