НСЗУ звітує про оплати за пакетом «Медична допомога при пологах»

12 травня 2020 о 13:14
1002

Договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання послуг за пакетом «Медична допомога при пологах» уклали 396 медичних закладів, 46 з яких — пологові будинки. За Програмою медичних гарантій (ПМГ) 45 пологових будинків отримають більше коштів, ніж за минулорічною субвенцією.
Загальна сума контрактування за пакетом «Медична допомога при пологах» становить  понад 1,6 млрд грн. Це — загальний бюджет програми медичних гарантій на допомогу при пологах.

У відомстві зазначають, що медична допомога при пологах — пріоритетна послуга, яка входить до програми медичних гарантій.

Переваги для пацієнтів

Для пацієнтки це означатиме вільний вибір пологового будинку, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. А також — жодних благодійних внесків та пакетів із медикаментами. Заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн.
Наприклад, Київський міський пологовий будинок № 5, бюджет якого в межах ПМГ становить 126 млн грн, отримає на 94 млн грн більше від медсубвенції-2019. Пологовий будинок № 1 Одеської міської ради за контрактом з НСЗУ отримає в 5,6 раза більше за минулорічну субвенцію (контракт — 42,1 млн грн, субвенція — 7,4 млн грн), Ужгородський міський пологовий будинок — у 5,4 раза більше (контракт на 96 млн грн, субвенція минулого року — 17,4 млн грн).

Коментар Оксани Мовчан

Керівниця НСЗУ О. Мовчан наголошує: «Медична допомога при пологах — наш пріоритет. Такі заклади отримають кошти за підвищеним тарифом. Для породіллі послуга є безоплатною. Причому якщо це будуть і фізіологічні пологи, і кесарів розтин, ургентний або плановий. Відповідно до договору із закладом, НСЗУ сплатить за кожні пологи, тому породілля має право отримати повний обсяг послуги».

Викреслювати цей пакет із пріоритетних послуг не можна

За словами Дмитра Говсєєва, головного лікаря Київського міського пологового будинку № 5, акушерська служба Києва підтримує медичну реформу.

«Кожна породілля самостійно вибиратиме пологовий будинок, в якому народжувати. Вибиратиме ті заклади, де є відповідні фахівці, сучасне медичне обладнання та гідні умови для перебування з немовлям. А лікарні зацікавлені в кожному пацієнтові, в кожних пологах. І це — значний крок уперед. У нових умовах фінансування ми матимемо більше можливостей, щоб заохочувати кращих фахівців та працювати над оновленням матеріально-технічної бази. Також дуже важливо, що вперше в історії України медична допомога при пологах визнана пріоритетом. Саме так можна підвищити народжуваність і знизити малюкову смертність. Викреслювати цю медичну допомогу з пріоритетних послуг не можна. Будувати завжди важче, ніж руйнувати», — підкреслив Д. Говсєєв. .

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu,gov.ua