Вчені виявили коронавірус у спермі інфікованих пацієнтів

8 травня 2020 о 16:20
680

Вчені виявили, що SARS-CoV-2 може бути наявним у спермі пацієнтів із COVID-19, а також у спермі пацієнтів, які одужують. Але в дослідженні не розглядалося питання щодо можливості передачі вірусу статевим шляхом. Результати дослідження опубліковані у журналі «JAMA Network Open».

Вірус, відповідальний за виникнення COVID-19, раніше був виявлений у зразках калу, у шлунково-кишковому тракті, слині та сечі. Однак замало даних щодо виявлення SARS-CoV-2 у спермі чоловіків.

У дослідження було залучено 38 чоловіків з лікарні Шанцю, Китай. Із дотриманням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я лабораторне підтвердження COVID-19 ґрунтувалося на процесі зворотної полімеразної ланцюгової реакції з обстеженням мазків носа та глотки. Зареєстрованих пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 просили надати зразки сперми з метою тестування на SARS-CoV-2. Автори роботи не проводили довгострокових спостережень, тому незрозуміло, як довго вірус залишається у спермі пацієнтів та чи зможе він передаватися статевим шляхом.

Серед 38 учасників, які надали зразки сперми, 23 (60,5%) чоловіки досягли клінічного одужання, а 15 (39,5%) перебували у гострій фазі захворювання. Результати тестування сперми продемонстрували, що 6 (15,8%) пацієнтів мали позитивні результати на SARS-CoV-2, у тому числі 4 (26,7%) із 15 пацієнтів, які перебували у гострій фазі захворювання та 2 (8,7%) із 23, які нещодавно перехворіли і вже одужували. Клінічні характеристики пацієнтів із позитивними результатами на SARS-CoV-2 наведено в таблиці.

Таблиця. Клінічні характеристики пацієнтів із позитивними результатами на SARS-CoV-2 у спермі

Пацієнт
Приблизний вік, років
Час з моменту появи симптомів, днів
Час з моменту госпіталізації, днів
Час з моменту клінічного одужання, днів
Наявність урогенітальних інфекцій
Супутні захворювання
1 20 6 2

(досі перебуває в гострій фазі інфекції)

Ішемічна хвороба серця, гіпертензія
2 20 10 6

(досі перебуває в у гострій фазі інфекції)

Ішемічна хвороба серця
3 30 11 5

(досі перебуває в у гострій фазі інфекції)

4 40 9 8

(досі перебуває в у гострій фазі інфекції)

5 50 12 10 2 +
6 30 16 13 3 Хронічний бронхіт

Дослідження обмежено невеликим розміром вибірки та нетривалим подальшим спостереженням. У зв’язку з цим необхідні додаткові дослідження для отримання докладної інформації про передачу вірусу, тривалість його виживаності у спермі та концентрацію.

Якщо у майбутньому буде доведено, що передача вірусу SARS-CoV-2 можлива статевим шляхом, то такий спосіб передачі необхідно враховувати у профілактиці інфікування, особливо з урахуванням того, що вірус виявлено у спермі пацієнтів, які одужали.

  • Li D., Jin M., Bao P. et al. (2020) Clinical Characteristics and Results of Semen Tests Among Men With Coronavirus Disease 2019 (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2765654).

Катерина Приходько-Дибська