Вітамін D: вплив на рівень смертності від COVID-19

8 травня 2020 о 12:30
438

Дослідники з Північно-Західного університету, що знаходиться у штаті Іллінойс, проаналізували дані пацієнтів із 10 країн.  Дослідна команда виявила кореляцію між низьким рівнем вітаміну D та гіперактивністю імунної системи. Вітамін D зміцнює вроджений імунітет та запобігає розвитку гіперактивних імунних реакцій. Таке відкриття може пояснити, чому смертність дітей від COVID-19 низька.

Група вчених Північно-Західного університету провела статистичний аналіз даних із лікарень Китаю, Франції, Німеччини, Італії, Ірану, Південної Кореї, Іспанії, Швейцарії, Великої Британії та США.

Дослідники зазначили, що пацієнти з країн із високим рівнем смертності від COVID-19, таких як Італія, Іспанія та Велика Британія, мали нижчі рівні вітаміну D порівняно з пацієнтами із країн, де не зафіксовано таких масштабних негативних наслідків від пандемії. Та вчені попереджають, що це не свідчить про необхідність починати приймати харчові добавки.

«Я вважаю важливим донести до людей інформацію щодо того, як дефіцит вітаміну D може бути пов’язаним зі смертністю, але це не означає, що ми повинні призначати його повсюдно, — зазначає Вадим Бекман, керівник групи дослідників. — Потрібне подальше вивчення цієї проблеми, і я сподіваюся, що наша робота буде стимулювати зацікавленість до цієї галузі. Дані, які ми отримали, можуть пояснити механізм смертності, який у разі підтвердження приведе до розвитку нових терапевтичних методів».

Дані дослідження доступні на сервері препринтів medRxiv. Автором статті є Алі Данешхах, науковий співробітник лабораторії В. Бекмана.

В. Бекман, професор біомедичної інженерії Уолтера Ділла Скотта у школі Маккорміка Північно-Західного університету, з командою націлений вивчати рівні вітаміну D після того, як було звернуто увагу на незрозумілі відмінності у показниках смертності від COVID-19 у різних країнах. Деякі люди висували гіпотезу, що причиною можуть слугувати відмінності в якості охорони здоров’я, віковому розподілі у популяції, показниках тестування та різних штамах коронавірусу. Та В. Бекман налаштований скептично: «Жоден із цих факторів не відіграє суттєвої ролі. Система охорони здоров’я у Північній Італії є однією з кращих у світі. Відмінності у рівнях смертності існують, навіть якщо розглядати одну й ту саму вікову групу. Замість цього слід приділити увагу такому фактору, як дефіцит вітаміну D».

Аналізуючи загальнодоступні дані щодо пацієнтів з усього світу, В. Бекман виявив потужну кореляцію між рівнями вітаміну D та розвитком цитокінового шторму, викликаного гіперактивністю імунної системи, а також зв’язок між дефіцитом вітаміну D та смертністю.

«Цитокіновий шторм може серйозно пошкодити легені та призвести до розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому та смерті, — говорить А. Данешхах. — Саме це вбиває більшість пацієнтів із COVID-19, а не пошкодження легень вірусом як таким. Це ускладнення з боку імунної системи».

Вітамін D не лише покращує наш вроджений імунітет, але й запобігає розвитку загрозливої гіперактивності імунної системи. Це означає, що нормальний рівень вітаміну D може захистити пацієнтів від тяжких ускладнень, включаючи смерть від COVID-19.

«Діти перш за все захищені своєю вродженою імунною системою, і цим можна пояснити причину нижчої смертності серед них», — вважає В. Бекман. Водночас В. Бекман обережно додає, що люди не повинні вживати вітамін D у надмірних дозах, адже це може призвести до розвитку негативних побічних ефектів.

«Важко сказати, яка саме доза найкорисніша при захворюванні на COVID-19. Однак очевидно, що дефіцит вітаміну D шкідливий, але його легко можна усунути за допомогою відповідних добавок. Такий підхід може бути ключем для захисту вразливих груп населення, у тому числі пацієнтів літнього віку», — додав В. Бекман.

  • Morris A. (2020) Vitamin D levels appear to play role in COVID-19 mortality rates (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507121353.html).

Катерина Приходько-Дибська