Звіт НСЗУ за місяць роботи програми медичних гарантій у повному обсязі

7 травня 2020 о 15:28
948

Як ми вже повідомляли, з 1  квітня 2020 р. стартував ІІ етап медичної реформи. 6 травня 2020  р. відбувся брифінг Національної служби здоров’я України (НСЗУ) щодо перших оплат на вторинці та додаткового фінансування медзакладів для лікування коронавірусу COVID-19.

Відкриваючи брифінг, Оксана Мовчан, в.о. голови НСЗУ, нагадала, що на сьогодні НСЗУ уклала договори з понад 1600 спеціалізованими медичними закладами, серед них — 65 приватних закладів та ФОПів. За цими договорами протягом місяця виплачено понад 5,6 млрд грн. За договорами з НСЗУ внаслідок медичної реформи 1000 закладів отримали більше коштів, ніж за медичною субвенцією.  На сьогодні в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) вже виписано понад 100 тис. електронних направлень. Електронні медичні записи ведуться для понад 2 млн пацієнтів. ЕСОЗ працює, реєстри наповнюються цінними управлінськими даними. На них потім будується та розробляється державна політика, їх беруть до уваги головні лікарі.

Щодо фінансування медичної допомоги при COVID-19

6 травня 2020 р., відповдно до вимог постанови Уряду, НСЗУ розпочинає процес контрактування медичних закладів за пакетами щодо COVID-19.

Про команду і місію НСЗУ

У НСЗУ сьогодні працює дуже багато лікарів, юристів, велика команда економістів та фінансистів. Деякі з них залишили роботу в міжнародних організаціях для того, щоб приєднатися до державних органів та забезпечити трансформацію охорони здоров’я у найбільш комфортний та правильний спосіб. Серед цих людей — колишні працівники Світового банку, ВООЗ тощо. У розробленні фінансових механізмів щоденно беруть участь різні експерти. Велика кількість фахівців працювали над пакетом медичних послуг для пацієнтів із COVID-19.

В Україні є Уряд, який визначає політику, і він може обрати будь-який курс. Але НСЗУ — це структура, що має можливості експертизи для збалансованого підрахунку та надання пропозицій, яким чином може бути реалізована та чи інша політика.

Головна функція НСЗУ — тримати в фокусі основний принцип трансформації охорони здоров’я. Він полягає в тому, що громадяни, які є платниками податків, сплачують за результат, а не за інфраструктуру чи факт існування; за конкретно надану послугу конкретному пацієнту в конкретному медичному закладі конкретним лікарем.

Ситуація в регіонах

Мар’яна Возниця, директор Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ, зазначила, що цей департамент має під своєю опікою 478 закладів охорони здоров’я 8 областей Західної України, а саме Львівської, Рівненської, Волинської, Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької. Сума контрактів цих закладів на рік становить понад 13 млрд грн. У квітні 2020 р. 446 спеціалізованих та 8 закладів, які надають екстрену медичну допомогу, отримали аванс від НСЗУ в розмірі 1,2 млрд грн.

Львівська область — на третьому місці серед регіонів України, на рахунки яких у квітні надійшло найбільше авансових виплат від НСЗУ. В області 100 спеціалізованих медичних закладів і один заклад екстреної медичної допомоги отримали 301 млн грн. Чимало з них  за контрактом із НСЗУ отримують більше фінансування, ніж за медичною субвенцією у 2019 р.

Володимир Пляцик, директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ, повідомив, що до його впливу входять 5 регіонів України — Вінницька, Житомирська, Черкаська, Київська області та місто Київ. На балансі — 337 закладів охорони здоров’я, що були законтрактовані на суму понад 11 млрд грн до кінця 2020 р. Серед них — 5 закладів екстреної медичної допомоги. У квітні 2020 р. ці заклади отримали від НСЗУ фінансування в розмірі понад 1 млрд грн. На першому місці знаходиться місто Київ, у якому 101 заклад, в тому числі 4 приватних, отримали 427 млн грн.

Вікторія Мілютіна, директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ, розповіла, що в межах її уваги знаходиться 298 закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу в Харківській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях. Загальна сума їх контракту з НСЗУ  становить понад 7,5 млрд грн. У квітні 2020 р. 295 закладів отримали аванс на загальну суму понад 715 млн грн. Лідером є Харківська область, у якій 134 заклади спеціалізованої та екстреної медичної допомоги отримали понад 292,5 млн грн, а Харків є другим серед міст України за розміром виплат у квітні — понад 216 млн грн надійшло на рахунки 94 лікарень. Крім того, Харківська область друга в країні за кількістю законтрактованих спеціалізованих закладів — 134, три з яких — приватні. Також саме на Харківщині уклали контракти 9 протитуберкульозних медичних заклади на загальну суму майже 47 млн грн. Серед лікарень чотирьох областей значною є частка тих, хто отримує за договором з НСЗУ більше минулорічної субвенції. Зазвичай це потужні багатопрофільні лікарні з великою кількістю  пацієнтів.

Наталія Будяк, директорка Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ, нагадала, що цей департамент опікується закладами охорони здоров’я Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Донецької та Луганської областей. Це майже 400 спеціалізованих закладів та 5 закладів, які надають екстрену медичну допомогу. У квітні 2020 р. вони отримали від НСЗУ понад 997 млн грн авансу. Лідером за кількістю законтрактованих закладів (147) є Дніпропетровська область, яка у квітні також посіла друге місце за розміром виплат від НСЗУ — понад 394 млн грн. Місто Дніпро — третє серед усіх міст України за розміром виплат, що становлять 215 млн грн.

Дмитро Самофалов, директор Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ, зазначив, що в межах його уваги перебувають 179 закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Загальна сума їх контрактів з НСЗУ на рік становить майже 5, 5 млрд грн. За квітень 175 закладів отримали аванс на загальну суму 504 млн грн. Одеська область — на п’ятому місці за кількістю (91) законтрактованих закладів — отримала майже 260 млн грн у квітні від НСЗУ. Місто Одеса є четвертим серед міст України за розміром виплат — понад 180 млн грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»