ІІ етап медичної реформи: з 1 квітня виписано 100 тис. електронних направлень

7 травня 2020 о 15:37
1092

З 1 квітня 2020 р., відколи у повному обсязі запрацювала Програма медичних гарантій, в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) зроблено понад 2,5 млн електронних медичних записів для 2,1 млн пацієнтів, а також виписано 100 тис. електронних направлень. Такими є цифри першого місяця роботи Програми медичних гарантій в ЕСОЗ — повідомляють у Національній службі здоров’я України.

Хто виписує електронні направлення

Електронні направлення виписує лікар первинки, або лікуючий лікар. Направлення потрібне пацієнту для отримання безоплатних медичних послуг, які йому забезпечує Програма медичних гарантій. Пацієнт може вільно обирати медичний заклад, в якому хоче лікуватися, незалежно від місця реєстрації.

Які види направлень було виписано

Основні види направлень в ЕСОЗ за квітень:

  • на консультацію спеціаліста — 80 005 пацієнтів;
  • на лікувально-діагностичні процедури — 1 303;
  • направлення у стаціонар — 1 769;
  • направлення на візуальні дослідження — 10 237;
  • на лабораторні процедури — 1 837;
  • на терапевтичні процедури — 645;
  • хірургія — 434.

15 984 пацієнти вже скористалися своїми направленнями, 7 279 — у процесі.
105 866 направлень видали лікарі первинки, 9 755 — лікарі спеціалізованої медичної допомоги.
Найбільше електронних направлень пацієнтам виписали у Києві — 21%. На другому місці — Харківська область (13%), на третьому — Львівщина (12%).

Скільки медичних працівників зареєстровані в ЕСОЗ

Загалом у ЕСОЗ є 291 469 активних зареєстрованих працівників медичної сфери:

  • лікарів первинної медичної допомоги — 25 374;
  • лікарів спеціалізованої медичної допомоги — 110 593;
  • середнього медичного персоналу — 155 502.

Про ЕСОЗ

Сучасна функціональна ЕСОЗ є  невід’ємною частиною трансформації української медицини. Інформація про пацієнта зберігається в захищеній центральній базі даних, а не на паперових картках.

Доступ до всіх даних пацієнта має сімейний лікар. Усі інші лікарі можуть запросити доступ до інформації, а пацієнт надає дозвіл через пароль, який надходить йому на телефон.

До загальних даних пацієнта, таких як група крові, вакцинації, алергічні реакції, мають доступ усі лікарі. До конкретного епізоду лікування — лише лікар, який веде цей епізод.

Знеособлені електронні дані є основою прийняття рішень у системі охорони здоров’я, а їх аналіз дає можливість управляти якістю медичних послуг.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua