Зупинка медичної реформи — це 20 років назад у розвитку

7 травня 2020 о 11:01
965

6 травня 2020 р. в Українському кризовому медіа-центрі відбулася пресконференція на тему: «Чому не можна згортати реформу охорони здоров’я. Позиція представників медичної спільноти». Під час заходу представники системи охорони здоров’я з різних куточків України поділилися своїми думками з цього приводу.

Думка лікарів

Ігор Змисля, директор Сумської обласної дитячої лікарні, розповів про те, що головні лікарі та  керівники закладів не вірили у відтермінування другого етапу реформи. На його думку, за нинішніх умов стає неможливим її скасування, відтермінування не має жодного сенсу, оскільки заклади переключилися на нове фінансування. «Ми отримали новий принцип фінансування, який тепер працює. А саме: ми почали працювати як підприємства з новими повноваженнями. І це дає можливість витрачати кошти на розвиток підприємства». Також він зазначив, що залишається багато невирішених питань із переходом на нову систему охорони здоров’я.

Про роботу Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 міста Одеси розповіла його директорка Олена Колоденко. До початку реформи заклад отримував 2 млн грн щомісячно, а після її початку — 2,5 млн грн. Це дало змогу покращити матеріально-технічну базу і підвищити заробітну плату медичним працівникам. Отримати кошти для фінансування закладу, крім Національної служби здоров’я України, можна також із інших джерел. «Дуже важливо співпрацювати з департаментом охорони здоров’я, з фінансовим департаментом міської ради для того, щоб формувати наші бюджети та місцеві програми, щоб надання медичної допомоги було якісним», — наголошує О. Колоденко. Говорячи про систему надання медичної допомоги, важливо розуміти різні її ланки. Не можна фінансувати чи реформувати лише одну частину, забуваючи про інші. Вони мають працювати, як єдиний організм.

За словами Володимира Красьохи, головного лікаря Вознесенської багатопрофільної лікарні (Миколаївська область), скасування реформи для того, щоб зробити фінансування за старою радянською системою, вигідна для тих закладів, які більше п’яти років не мають пологових будинків, хірургії, реанімації тощо. Відповідно, у цих закладах немає пацієнтів.

«Неуспішні заклади з неуспішними управлінцями знали, що вони можуть закритися. Ми казали їм про це. Ми шукали гранти, міжнародні проєкти та інші джерела фінансування. Усі можливі заходи були здійснені для модернізації закладів, збільшення фінансування, щоб купити обладнання та підвищити зарплати лікарям. Отримавши кошти, ми виплатили премії працівникам,  не чекаючи коштів від держави». У Вознесенській багатопрофільній лікарні наявні офіційні платні послуги, доступні для пацієнтів. Працівники лікарні не бажають повертатися до старої системи, в якій вони пишуть списки, отримують благодійні внески.

 Леся Кобецька, заступниця головного лікаря Львівської лікарні швидкої допомоги, розказала про те, що під час реформи зроблено багато різних змін у медичній галузі. І крок назад виглядає нелогічним. «Немає ідеальної медицини у жодній країні. Кожна країна по-своєму реформувалася. Ми бачили, у що перетворювалися наші українські медичні заклади. Побачили, як медичні працівники почали заробляти, працювати, яким стало медичне оснащення». Наприклад, у Львівській лікарні швидкої допомоги було підключено 14 медичних пакетів на надання медичних послуг жителям міста Львова та області. Щоб кожний пацієнт отримував якісні послуги та допомогу, медичні працівники набули високої кваліфікації, мають сучасне оснащення.

Про те, що неможливо зупинити медичну реформу, розповідає Наталя Ктітарова, керівниця Управління охорони здоров’я Кам’янської міської ради (Дніпропетровська область). Адже пацієнти відчули, що медицина для них. Фраза «гроші йдуть за пацієнтом» — це гасло. Було зроблено багато. «Так, реформи потребують постійного вдосконалення. Повернутися повністю до старої системи неможливо. Медицина — це єдиний механізм. Якщо ми зупинимося — це 20 років назад».

Нагадаємо, 5 травня 2020 р. було анонсовано грандіозні зміни у медичній сфері.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами uacrisis.org