COVID-19: часте вживання алкоголю ускладнює перебіг захворювання

4 травня 2020 о 17:26
573
Спеціальності :

Часте вживання алкоголю підвищує ризик виникнення різних порушень в організмі,  а у разі зараження ускладнює перебіг захворювання на COVID-19.

Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує, що безпечної дози алкоголю не існує. Вживання алкоголю шкідливе для серцево-судинної системи,  викликає гіпертонію та підвищує ризики інсультів і онкозахворювань. Зловживання  алкогольними напоями спричиняє цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь зумовлює залежність.

В Україні понад 70% людей, які померли від ускладнень, спричинених COVID-19, мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень. У деяких випадках — поєднання цих хвороб.

Правила профілактики COVID-19

Наразі немає імунітету, вакцин та лікарських засобів проти нової коронавірусної інфекції COVID-19. Один із найефективніших способів захиститися і запобігти поширенню інфекції — фізичне дистанціювання та щоденна гігієна.

Поза організмом людини вірус втрачає свою життєздатність. SARS-CoV-2 на зовнішніх поверхнях залишається небезпечним для людини протягом 3–4 год. Людина може інфікуватися в результаті дотику до цих предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота.

Таким чином, щоб запобігти інфікуванню, найкраще не чіпати обличчя брудними руками та ретельно їх мити.

Якщо ви підозрюєте, що якийсь предмет або поверхні можуть бути забрудненими та містити вірус, помийте, обробіть їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.gov.ua