COVID-19: інноваційний метод терапії стовбуровими клітинами в ОАЕ

4 травня 2020 о 15:39
737

Дослідники з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) оголосили про новаторську роботу в галузі терапії стовбуровими клітинами з метою відновлення легень, що зазнали уражень, спричинених коронавірусною інфекцією. Один простий, але цікавий аспект нової терапії: вона проводиться шляхом інгаляції.

Новий метод включає забір у пацієнта із підтвердженим діагнозом COVID-19 стовбурових клітин та подальше розпилення їх у легені.

Виступаючи на пресконференції, присвяченій оновленням інформації щодо коронавірусу, лікар Фатіма Аль-Каабі, завідувачка відділенням гематології та онкології Медичного центру Шейх-Халіфа в Абу-Дабі, повідомила про результати лікування стовбуровими клітинами. «У Центрі стовбурових клітин в Абу-Дабі ми пишаємося тим, що працюємо над створенням підтримувального лікування пацієнтів із COVID-19, яке вперше проходить клінічні випробування  в ОАЕ. Це національне досягнення». За її словами, такий метод терапії є підтримувальним, а не лікувальним, і допомагає зменшити вираженість симптомів COVID-19, а не викорінити вірус як такий.

Скільки пацієнтів із COVID-19 пройшли лікування стовбуровими клітинами?

Терапі було призначено 73 пацієнтам із підтвердженим позитивним результатом на COVID-19. Лікування пройшло успішно, адже пацієнти відчували значне покращення стану. Дослідна команда наголошує: «Передбачається, що новаторське лікування буде мати терапевтичний ефект за рахунок регенерації клітин легень і модуляції імунної відповіді, щоб запобігти надмірній реакції на COVID-19 і подальшому враженню здорових клітин». На офіційному сайті Міністерства економіки ОАЕ написано: «Патент дослідникам із Центру стовбурових клітин в Абу-Дабі був виданий на лікування COVID-19 із використанням інноваційного збору стовбурових клітин, який полягає у вилученні останніх із крові пацієнта і повторному їх введенні після активації».

Лікування розроблене групою лікарів і дослідників з Центру стовбурових клітин в Абу-Дабі (ADSCC).

У чому полягає терапія стовбуровими клітинами?

Лікування стовбуровими клітинами вже пройшло початковий етап клінічних випробувань, продемонструвавши його безпечність і відсутність побічних ефектів. Регенеративна медицина спрямована на заміну клітин або органів з метою відновлення порушеної функції. Це допомагає організму формувати нові функціональні тканини. Регенеративна медицина включає клітинну терапію, тканинну інженерію, генну терапію та методи біомедичної інженерії. Таким чином, клітинна і тканинна інженерія є частинами галузі регенеративної медицини, метою якої є виробництво безпечних і ефективних методів лікування. Стовбурові клітини наявні у майже кожному типі тканин і створюють ендогенну систему регенерації (відновлення). Тому стовбурові клітини дозволяюють покладати надії на майбутнє трансляційної медицини.

Що таке стовбурова клітина? 

Стовбурова клітина — це клітина з унікальною здатністю перетворюватися у спеціалізовані типи клітин організму. Це основний будівельний білок. У майбутньому такі клітини зможуть використовувати для заміни клітин і тканин, які було пошкоджено або втрачено внаслідок захворювання. Існують різні типи стовбурових клітин: олігопотентні, мультипотентні, плюрипотентні. Численні типи клітин використані для регенеративної медицини, включаючи дорослі клітини, резидентні тканиноспецифічні стовбурові клітини, стовбурові клітини кісткового мозку, пуповиної крові, ембріональні стовбурові клітини. Також, відповідно до нещодавнього відкриття, є можливість отримувати індуковані плюрипотентні стовбурові клітини зі зрілих/дорослих (iPS).

Чи впливає інгаляція стовбуровими клітинами на відновлення тканин легень?

Декілька досліджень продемонстрували ефективність цього методу.

По-перше, дослідна команда єгипетських експертів у 2016 р. довела, що стовбурові клітини допомагають у регенерації легень, згідно із результатами дослідження, опублікованими у  «International Journal of Stem Cells» (Міжнародному журналі стовбурових клітин).

Епітелій дихальних шляхів піддається дії частинок, які ми вдихаємо, а також патогенів, які можуть призвести до розвитку багатьох інфекційних і запальних захворювань дихальних шляхів. У дослідженні вивчали перспективну терапію стовбуровими клітинами для лікування пацієнтів із ураженими легенями і тканинами трахеї.

Друге нещодавнє дослідження, результати якого опубліковано у «Nature Communications» 28 лютого 2020 р., доводить, що інгаляційна обробка секретоми та екзосоми клітин має терапевтичний потенціал у регенерації легень.

  • Hilotin J. (2020) UAE stem cell therapy: Revolutionary treatment helps cure COVID-19 patients (https://gulfnews.com/uae/uae-stem-cell-therapy-revolutionary-treatment-helps-cure-covid-19-patients-1.1588407976377).

Катерина Приходько-Дибська