COVID-19: рекомендації для ведення стоматологічної практики

4 травня 2020 о 16:22
1994

Пропонуємо вам рекомендації Всесвітньої федерації стоматологів, ГО «Асоціація стоматологів України» та ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України» лікарям-стоматологам для запобігання поширенню інфекційних захворювань.

Рекомендації для ведення стоматологічної практики

  1. Стоматологи повинні вживати суворих заходів особистого захисту та уникати або мінімізувати маніпуляції з продукцією крапель або аерозолів.
  2. Методика надання допомоги у 4 руки ефективніша для контролю за інфекцією.
  3. Застосування слиновідсмоктувачів малої чи високої потужності може зменшити продукцію крапель і аерозолів під час маніпуляцій.

Оцінка пацієнтів

  1. Під час спалаху епідемії встановити попередні перевірки вимірювання та реєстрації температури тіла персоналу та кожного пацієнта. Опитуйте пацієнтів про стан здоров’я, історію контактів чи подорожей.
  2. Пацієнтам та особам, що їх супроводжують, надаються медичні маски та вимірюється температура тіла при кожному відвідуванні лікаря.
  3. Хворі з лихоманкою повинні бути зареєстровані та направлені до визначених лікарень. Якщо пацієнт перебував у епідемічному регіоні протягом останніх 14 днів, пропонується карантин не менше ніж на 2 тиж.

Огляд ротової порожнини

  1. Протимікробне полоскання рота перед маніпуляціями може зменшити мікробне обсіменіння ротової порожнини.
  2. Необхідно уникати процедур, які можуть викликати кашель.
  3. Аерозольгенеруючі маніпуляції, такі як використання стоматологічного пустера, повинні бути зведені до мінімуму.
  4. Інтраоральне рентгенологічне дослідження може стимулювати виділення слини та кашель. Тому екстраоральна рентгенографія порожнини рота (панорамна рентгенографія та комп’ютерна томографія) є відповідними альтернативами під час спалаху COVID-19.

Лікування при надзвичайних ситуаціях

  1. Кофердам та високопотужні слиновідсмоктувачі можуть допомогти мінімізувати продукцію аерозолів та крапель.
  2. Захисні щитки й окуляри є важливими при препаруванні з водяним охолодженням.
  3. Якщо в каріозному зубі діагностується незворотний пульпіт, некротизована каріозна тканина видаляється під місцевою анестезією хіміомеханічним шляхом, при ізоляції кофердамом та використанні високопотужного слиновідсмоктувача;  потім для зменшення болю може бути проведена девіталізація пульпи з подальшим пломбуванням кореневих каналів.
  4. Після лікування проводиться дезінфекція приміщення. Крім того, пацієнтів бажано лікувати в ізольованому і добре провітрюваному приміщенні.
  5. Якщо зуб потрібно видалити, перевага повинна надаватися шовному матеріалу, що розсмоктується. Пацієнтам із контузією м’яких тканин обличчя слід проводити хірургічну обробку ран із накладанням швів. Рекомендується повільно промивати рану і користуватися слиновідсмоктувачем для уникнення розбризкування.

Рекомендації щодо стоматологічної освіти

Відкрита комунікація між студентами, викладачами клініки та адміністративним персоналом сприяла б адекватній співпраці та зміцненню взаємної довіри.

  1. У період спалаху епідемії слід проводити онлайн-лекції та тематичні заняття, використовувати навчальні посібники, щоб уникнути зайвого скупчення людей та пов’язаного з цим ризику зараження (Patil et al., 2003).
  2. Наявні смарт-пристрої та додатки надають можливість студентам слухати та переглядати лекції, коли і де це можливо.
  3. Варто заохочувати студентів до самонавчання, повноцінного використання онлайн-ресурсів та ознайомлення з останніми науковими розробками.
  4. У цей період студенти можуть легко постраждати від пов’язаних із захворюванням страху і тиску, тож стоматологічні школи повинні бути готові надавати психологічні послуги тим, хто їх потребує (Wong et al., 2004).

Рекомендації із забезпечення профілактики внутрішньолікарняної інфекції у закладах, що надають стоматологічну допомогу

Кількість медичного персоналу в більшості стоматологічних закладів, а саме реєстраторів, санітарів, медичних сестер, лікарів та інших працівників, значно перевищує 60, а число відвідувачів комунального закладу (комунального некомерційного підприємства)  протягом дня становить 200 і більше осіб. Відповідно, сумарно контактує між собою щодня більше ніж 260–300 осіб, що змушує виробити і запровадити особливі заходи безпеки.

Рекомендувати

А. Зменшити кількість медичного персоналу, що контактують між собою при виконанні своїх службових обов’язків, шляхом:

  • утворення медичних бригад — лікар, медична сестра, санітарка, — що контактують між собою протягом дня;
  • вахтового методу організації надання стоматологічної допомоги, чергування роботи бригади через день.

Б. Зменшити кількість відвідувань пацієнтами лікувального закладу та вірогідність контактування між пацієнтами шляхом:

  • попереднього запису до лікаря телефоном та надання стоматологічної допомоги суворо відповідно до часу запису для виключення очікування пацієнтом черги або зведення цього часу до мінімуму;
  • надання невідкладної стоматологічної допомоги;
  • максимального відокремлення маршрутів пацієнтів у лікувальному закладі в часі та просторі.

В. Запровадити зміни до організації надання стоматологічної допомоги комунальним закладом та комунальним некомерційним підприємством шляхом відповідних змін у маршруті пацієнта:

  • скоротити шлях пацієнта від входу до закладу до кабінету лікаря;
  • мінімізувати контакт пацієнта в реєстратурі шляхом попереднього запису телефоном та завчасної передачі медичної карти хворого до кабінету лікаря медичним персоналом;
  • у залі очікування проводити кварцювання після кожного пацієнта та зволоження повітря іонізатором при очікуванні лікаря пацієнтом.

Г. Відкоригувати організацію роботи лікаря у стоматологічному кабінеті:

  • збільшити час між прийомами пацієнтів до 20–30 хв для дезінфекції кабінету, провітрювання кабінету (має працювати приточно-витяжна система вентиляції);
  • робота в чотири руки із засобами персонального захисту — рукавички, маска, окуляри, щиток, шапочка;
  • протягом роботи приладів, що утворюють аерозоль, контамінований мікроорганізмами, обов’язково користуватися слиновідсмоктувачем, кофердамом.

У подальшому керуватися нормативно-правовими документами державного та регіонального рівнів, які будуть видаватися відповідними органами влади.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами amnu.gov.ua