Медична наука: у травні буде оголошено конкурси Національного фонду досліджень

4 травня 2020 о 13:25
630

Національний фонд досліджень (НФД) оголосить конкурс наукових і науково-технічних проєктів «Наука для безпеки людини та суспільства» з 12 травня, а також орієнтовно з 18 травня — конкурс «Підтримка досліджень провідних та молодих учених». Відповідне рішення прийняла наукова рада НФД під час онлайн-засідання 27–30 квітня 2020 р.

Наука для безпеки людини та суспільства

Мета конкурсу «Наука для безпеки людини та суспільства» — підтримка найкращих наукових проєктів із вирішення актуальних проблем безпеки людини та суспільства в Україні. Ідеться про напрями досліджень, пов’язаних з:

  • біобезпекою людини та суспільства;
  • біомедициною;
  • екологією;
  • кібернетичною та інформаційною безпекою;
  • відповіддю на економічні, соціальні, гуманітарні виклики в умовах природних і техногенних надзвичайних ситуацій, зокрема медико-біологічні, економічні, соціальні, психологічні, гуманітарні та культурні наслідки пандемії COVID-19 і шляхи їх подолання.

Загальний обсяг фінансування конкурсу 2020 р. становить 100 млн грн.

Передбачаються два види проєктів: із терміном виконання у 2020 р. та з терміном виконання упродовж 2020–2021 рр. Максимальна сума фінансування проєкту на 1 рік — 5 млн грн.

Науковий керівник та принаймні один виконавець проєкту повинні мати науковий ступінь, наукові публікації в періодичних виданнях, що індексуються Scopus та/чи WoS, та/або наукові монографії (для суспільно-гуманітарних наук) у відповідній галузі знань.

Підтримка досліджень провідних та молодих учених

У другому конкурсі — «Підтримка досліджень провідних та молодих учених» — підтримку зможуть отримати колективи, що складатимуться з провідних і молодих українських учених, які працюють на світовому рівні.

Конкурс є загальногалузевим (bottom-up) та має загальний обсяг фінансування у 2020 р. в розмірі 150 млн грн.

Проєкти будуть:

  • із терміном виконання 2020–2021 рр. і загальним фінансуванням до 10 млн грн;
  • із терміном виконання 2020–2022 рр. і загальним фінансуванням до 15 млн грн.

Колектив авторів проєкту — не більше як 7 дослідників, причому не менше половини з них мають бути молодими вченими (із зазначенням прізвищ). Крім цього, передбачена можливість залучати до проєкту до трьох асистентів із числа молодих учених і студентів — без зазначення прізвищ.

У конкурсі встановлюються жорсткі умови до наукового здобутку керівника проєкту. Так, керівниками проєктів із математичних, природничих, технічних, біологічних, аграрних та медичних наук можуть бути тільки вчені, що мають науковий ступінь і є авторами (чи співавторами) не менше як 5 публікацій за 2015—2020 рр. або не менше як 10 публікацій за 2010–2020 рр. у періодичних виданнях першого (Q1) та другого (Q2) квартилів за класифікацією «Journal Citation Reports» або «Scimago».

Керівником проєктів із гуманітарних, суспільних, економічних, юридичних наук може бути вчений, що має:

  • науковий ступінь;
  • наукові публікації у фахових періодичних виданнях, індексованих у Scopus і WoS, або авторство наукової монографії (співавторство колективної монографії), виданої (або підготовленої до видання та анонсованої видавництвом) іноземною мовою за межами України, окрім країн СНД;
  • авторство (співавторство) наукової монографії, виданої протягом останніх 5 років в Україні, яка або здобула нагороду (премію, відзнаку) національних чи міжнародних конкурсів, або отримала не менш як дві позитивні рецензії, опубліковані в міжнародних фахових наукових періодичних виданнях.

Коментар Леоніда Яценка

«Наукова рада фонду, до якої входить 30 провідних українських учених, прийняла рішення про старт перших двох конкурсів у травні. Умови конкурсів направлені, з одного боку, на підтримку тих сфер нашої науки, які здатні в короткі строки дати відповідь на серйозні виклики безпеці України (зокрема пандемії COVID-19), а з іншого боку — підтримати наших кращих учених та їхніх молодих учнів», — повідомив голова НФД Л. Яценко.

Офіційні оголошення про конкурси буде опубліковано на сайті НФД (https://nrfu.org.ua 12 та) (орієнтовно) 18 травня 2020 р. У них буде докладна інформація про вимоги до учасників, умови, час та місце проведення конкурсів, перелік документів і спосіб їх подання, обсяг фінансування та тривалість проєктів, критерії відбору та оцінювання тощо.

Коментар Бориса Сорочинського

«Ми готові до проведення першого конкурсу, він відбуватиметься виключно онлайн. Проєкти прийматимемо через спеціальний програмний модуль на сайті фонду. Для проведення експертизи вже сформовано пул експертів — як українських, так і закордонних. Зараз їх загалом більше ніж тисяча шістсот, далі триватиме відбір експертів конкретно під оголошений конкурс», — пояснив виконавчий директор фонду Б. Сорочинський.

Нагадуємо, що попри секвестр бюджету, цього року на роботу фонду вдалося зберегти майже 300 млн грн.

Коментар Юрія Полюховича

«Ці кошти повинні отримати кращі українські науковці, щоб мати можливість проводити дослідження світового рівня в Україні. Ми відходимо від практики фінансування «усім потрохи»: державні ресурси необхідно концентрувати на підтримці унікального потенціалу, пріоритетних досліджень. І НФД має стати ефективним інструментом для цього», — зазначив перший заступник міністра освіти і науки Ю. Полюхович.

Довідка

НФД створено 4 липня 2018 р. Одним із його важливих завдань є грантова підтримка досліджень і розробок українських учених без урахування їхнього відомчого підпорядкування. Гранти можуть бути індивідуальними, колективними чи інституційними.

Передбачається також грантова підтримка:

  • розвитку матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок високого рівня;
  • розвитку наукової співпраці, зокрема наукової мобільності, організації, проведення та участі у конференціях, симпозіумах, спільних дослідженнях університетів і наукових установ тощо;
  • наукового стажування наукових працівників, аспірантів і докторантів, зокрема за кордоном;
  • створення, функціонування та розвитку дослідницької інфраструктури;
  • трансферу знань та їх поширення;
  • проєктів молодих учених;
  • діяльності, спрямованої на залучення учнівської молоді до наукової та науково-технічної діяльності;
  • популяризації науки.

Усі гранти НФД надає на конкурсній основі. Усі проєкти обов’язково проходять незалежну експертизу, зокрема із залученням іноземних експертів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами kmu.gov.ua