Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • БПР
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Викладачі
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Рус/Укр
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Викладачі
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1-2 (147-148) – I/IV 2022
  • Всі новини
2020-04-30 :
  • Лікарю-практику

Методи приготування безпечної кави з огляду на серцево-судинні захворювання

Приходько-Дибська К.

  • Видавництво «МОРІОН»

Резюме. Європейським товариством кардіологів (ESC) надано рекомендації щодо методів приготування безпечної кави

В умовах самоізоляції люди частіше вживають улюблені напої, в тому числі каву. Згідно з результатами першого дослідження, проведеного з метою вивчення зв’язку між методами заварювання кави та ризиком виникнення серцевих нападів, вчені з норвезького Інституту громадської охорони здоров’я дійшли висновку, що фільтрований напій є найбільш безпечним. Результати дослідження опубліковані в «European Journal of Preventive Cardiology» — журналі Європейського товариства кардіологів (ESC).

Автор дослідження, професор з Університету Гетеборгу у Швеції, Даг Тель каже: «Наше дослідження надає переконливі докази щодо взаємозв’язку між методами заварювання кави, серцевими нападами і тривалістю життя. Нефільтрована кава містить речовини, які підвищують рівень холестерину у крові. Використання фільтра дозволяє вилучити їх, таким чином знизити вірогідність розвитку серцевих нападів і передчасної смерті». Д. Тель виявив ще 30 років тому, що вживання кави пов’язане із підвищеним вмістом загального холестерину та ліпопротеїнів низької щільності. Чашка нефільтрованої кави містить приблизно у 30 разів вищу концентрацію речовин, що підвищують вміст ліпідів, порівняно із фільтрованою кавою.

У 1985–2003 рр. до дослідження була включена репрезентативна вибірка норвезького населення: 508 747 здорових чоловіків та жінок віком від 20 до 79 років. Учасники пройшли анкетування щодо кількості та типу споживаної кави. Також було зібрано дані щодо змінних, які могли вплинути як на споживання кави, так і на хвороби серця, а саме: тютюнопаління, фізична активність, зріст, маса тіла, артеріальний тиск та рівень холестерину.

Учасники перебували під спостереженням близько 20 років. Загалом помер 46 461 доброволець. З них 12 621 помер від серцево-судинних захворювань, а 6 202 випадки були спричинені інфарктом.

Загалом споживання кави не є небезпечною звичкою. Вживання фільтрованої кави безпечне, адже напій на 15% знижує ризик смерті від будь-яких серцево-судинних захворювань. Фільтрований напій асоціюється зі зниженням ризику смерті серед чоловіків на 12%, а серед жінок — на 20%. Найнижча смертність зафіксована серед людей, які споживали від 1 до 4 чашок фільтрованої кави на день.

Проте професор Д. Тель зазначив, що нефільтрована кава не підвищує ризику смертності порівняно з повною відмовою від неї, за винятком чоловіків віком від 60 років.

  • Tverdal A., Selmer R., Cohen J. et al. (2020) Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487320914443).

Катерина Приходько-Дибська

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
безпечна кава, кава, кардіологія, методи приготування кави, ризики, серцево-судинні захворювання, фільтрація, фільтрована кава
Спеціальності:
Кардіологія, ревматологія, Терапія, загальна практика
Перегляди: 1162
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua