Методи приготування безпечної кави з огляду на серцево-судинні захворювання

30 квітня 2020 о 17:49
1957

В умовах самоізоляції люди частіше вживають улюблені напої, в тому числі каву. Згідно з результатами першого дослідження, проведеного з метою вивчення зв’язку між методами заварювання кави та ризиком виникнення серцевих нападів, вчені з норвезького Інституту громадської охорони здоров’я дійшли висновку, що фільтрований напій є найбільш безпечним. Результати дослідження опубліковані в «European Journal of Preventive Cardiology» — журналі Європейського товариства кардіологів (ESC).

Автор дослідження, професор з Університету Гетеборгу у Швеції, Даг Тель каже: «Наше дослідження надає переконливі докази щодо взаємозв’язку між методами заварювання кави, серцевими нападами і тривалістю життя. Нефільтрована кава містить речовини, які підвищують рівень холестерину у крові. Використання фільтра дозволяє вилучити їх, таким чином знизити вірогідність розвитку серцевих нападів і передчасної смерті». Д. Тель виявив ще 30 років тому, що вживання кави пов’язане із підвищеним вмістом загального холестерину та ліпопротеїнів низької щільності. Чашка нефільтрованої кави містить приблизно у 30 разів вищу концентрацію речовин, що підвищують вміст ліпідів, порівняно із фільтрованою кавою.

У 1985–2003 рр. до дослідження була включена репрезентативна вибірка норвезького населення: 508 747 здорових чоловіків та жінок віком від 20 до 79 років. Учасники пройшли анкетування щодо кількості та типу споживаної кави. Також було зібрано дані щодо змінних, які могли вплинути як на споживання кави, так і на хвороби серця, а саме: тютюнопаління, фізична активність, зріст, маса тіла, артеріальний тиск та рівень холестерину.

Учасники перебували під спостереженням близько 20 років. Загалом помер 46 461 доброволець. З них 12 621 помер від серцево-судинних захворювань, а 6 202 випадки були спричинені інфарктом.

Загалом споживання кави не є небезпечною звичкою. Вживання фільтрованої кави безпечне, адже напій на 15% знижує ризик смерті від будь-яких серцево-судинних захворювань. Фільтрований напій асоціюється зі зниженням ризику смерті серед чоловіків на 12%, а серед жінок — на 20%. Найнижча смертність зафіксована серед людей, які споживали від 1 до 4 чашок фільтрованої кави на день.

Проте професор Д. Тель зазначив, що нефільтрована кава не підвищує ризику смертності порівняно з повною відмовою від неї, за винятком чоловіків віком від 60 років.

  • Tverdal A., Selmer R., Cohen J. et al. (2020) Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487320914443).

Катерина Приходько-Дибська