Краснуха та COVID-19: спільне і відмінне

29 квітня 2020 о 15:12
1350

Краснуха — це вірусне інфекційне захворювання. Назва походить від латинського rubella, що означає «маленька червона».

Про краснуху

У 2019 р. в Україні захворюваність на краснуху знизилася на 45%. Протягом року захворіли 138 людей. Інтенсивний показник на 100 тис. населення становив 0,33. Для порівняння — у 2018 р. захворіли 235 осіб, а інтенсивний показник становив 0,55.

У 2019 р. понад 93% дітей першого року життя вакциновано проти кору, епідемічного паротиту і краснухи. Серед дітей віком 6 років цей показник становив майже 92%.

Протягом січня–лютого цього року на краснуху в Україні захворіли 20 осіб, за аналогічний період 2019 р. таких було 49.

Збудником інфекції є РНК-геномний вірус родини Togaviridae. Краснуха — типовий антропоноз. Джерелом інфекції є хвора людина (навіть за відсутності клінічних проявів).

Інфікований починає виділяти вірус у довкілля із носоглотковим слизом ще в інкубаційний період, за 1–2 тиж до початку хвороби. Виділення вірусу припиняється через 2–3 тиж від початку висипання.

Збудник інфекції передається повітряно-краплинним шляхом. Виділення вірусу із сечею, калом, носоглотковим слизом не виключає можливості поширення інфекції контактно-побутовим шляхом, тобто через посуд, інші предмети побуту. Особливо часто це трапляється у закритих дитячих колективах.

Здатність вірусу проникати через плаценту визначає вертикальний (трансплацентарний) механізм передавання.

Інкубаційний період під час краснухи триває від 12 до 24 днів. У більшості випадків переважає легка чи середньої тяжкості форма захворювання. Проте у підлітків і дорослих нерідко наявні симптоми, які передують появі висипу: помірна гарячка, головний біль, слабкість, зниження апетиту, кон’юнктивіт, фарингіт, нежить.

Симптоми краснухи

Перші висипи виникають за вухами та на волосяній ділянці голови. Хворий їх не бачить і звертає увагу вже на висипи на обличчі: блідо-рожеві округлі макуло-папульозні елементи, завбільшки від цятки чи макового насіння до просяної зернини.

Упродовж 15–20 год висип поширюється по всьому тілу. У підлітків і дорослих висипи рясніші, ніж у дітей. На обличчі висип зазвичай густіший, ніж на тулубі, плями більші. Рясніший висип і на згинах ліктів, стегнах, сідницях. Місцями висипи можуть зливатися. Висип не виникає на долонях та підошвах. Можлиий легкий шкірний свербіж. За 2–3 дні з моменту появи висип зникає.

Разом із появою висипу потиличні лімфатичні вузли набувають щільноеластичної консистенції. Таке збільшення потиличних лімфовузлів навіть за відсутності висипу є основним симптомом краснухи.

Нерідко у дорослих, найчастіше у жінок і дівчат-підлітків, краснуха супроводжується артралгією чи артритом, що проявляється болем, припуханням, збільшенням суглобів.

Найчастіше уражаються п’ястково-фалангові та міжфалангові суглоби, рідше — колінні й ліктьові. Зміни у суглобах з’являються наприкінці висипання і зникають протягом 1–2 тиж.

Досить часто краснуха буває нетиповою: без висипу

Синдром вродженої краснухи (СВК) розвивається, якщо вагітна хворіє на гостру краснуху, що особливо небезпечно для плода. Є переконливі докази того, що під час реінфекції у матері ризик інфікування плода мінімальний, хоча й можливий навіть за субклінічного перебігу інфекції.

Під час внутрішньоутробного зараження механізм ушкодження плода має багатофакторний характер:

  • занесення вірусів у плаценту під час вірусемії у матері та їхнє розмноження призводять до ушкодження тканини, кровоносних судин, формування дрібних зон некрозу, порушень трофіки плода, виникнення гіпоксії;
  • у разі зараження на 4–6-му тижні найчастіше формуються патології очей, на 5–10-му — серця, на 3–11-му — мозку, на 7–10-му — органів слуху;
  • якщо внутрішньоутробне зараження плода відбувається на останніх тижнях вагітності, то власні антитіла IgМ, що утворюються та виявляються під час народження дитини, циркулюють протягом перших 6–8 міс її життя, а інколи й довше; тож наявність у немовляти антитіл класу IgМ до вірусу краснухи є показником перенесеної внутрішньоутробної краснухи.

Клінічні ознаки синдрому вродженої краснухи:

  • очні аномалії — катаракта, інфантильна глаукома, пігментна ретинопатія — розвиваються у майже 43% дітей з уродженою краснухою, у 80% пацієнтів відбувається ураження обох очей (ретинопатія є доброякісною, не прогресує і не порушує зору, на відміну від катаракти);
  • нейросенсорна втрата слуху є найпоширенішим проявом уродженої краснухи — у 40% пацієнтів це може стати єдиним проявом хвороби, порушення слуху може бути дво- чи однобічним;
  • вроджені вади серця фіксують у 50% інфікованих немовлят у перші 2 міс життя.

Хворим на краснуху здійснюють вірусологічні дослідження сироватки крові на наявність антитіл IgM. Позитивні результати є підтвердженням діагнозу.

Хворих на краснуху ізолюють на 5 днів від моменту появи висипу.

Дитину із синдромом вродженої краснухи вважають заразною протягом 1 року. Якщо дослідження на вірус негативні, цей термін зменшується.

Вагітна повинна уникати будь-якого контакту із хворим на нез’ясовану інфекційну хворобу з висипом.

Найкращий захист — імунізація живою комбінованою вакциною для профілактики кору, епідемічного паротиту і краснухи (КПК). Вона зумовлює надійний тривалий імунітет, а також запобігає розвитку тяжких форм та ускладнень.

COVID-19

Вірус передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метра від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка перебуває поруч. Також краплі, що містять вірус, забруднюють предмети та поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота.

Вірус не передається повітряним шляхом. Це означає, що він не здатен переноситися потоками повітря на великі відстані від хворої людини.

Вірус може переміщуватися на відстань понад один метр у часточках аерозолю, але такий аерозоль утворюється лише під час виконання специфічних медичних процедур, наприклад інтубації трахеї.

У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості з такими основними симптомами:

  • лихоманка;
  • кашель;
  • задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень.

Таблиця. COVID-19 і краснуха: спільне і відмінне

Основні показники
COVID-19
Краснуха
Інкубаційний період 1–14 днів 16–20 днів (до 24 максимум)
Репродуктивний номер* 2–3 5–7
Сприйнятливість Висока Висока
Летальність 6% Понад 15% за вродженої краснухи або розвитку енцефалітів
КЛІНІЧНИЙ ПЕРЕБІГ
Лихоманка До 38 °С (за легкого перебігу) До 39 °С
Кашель Сухий Не характерний
Головний біль Не характерний Не характерний
Слабкість Можлива Можлива
Біль у горлі Можливий Інколи першіння в горлі
Нежить Можливий Не характерний
Додатково Ознаки дихальної недостатності (утруднене дихання, підвищення частоти дихальних рухів, кровохаркання) Екзантема. Лімфаденопатія шийних лімфатичних вузлів

*Репродуктивний номер — кількість осіб, яких може інфікувати одна хвора людина.

Вакцини проти COVID-19 наразі не існує.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua