Платне і безоплатне харчування в лікарнях — роз’яснення НСЗУ

29 квітня 2020 о 11:25
3032

При наданні медичної допомоги за програмою медичних гарантій у стаціонарних умовах пацієнт забезпечується харчуванням та перебуванням у лікарні безоплатно. Заклади не мають права встановлювати плату за те, що гарантує програма медичних гарантій у рамках кожного з пакетів. На цьому наголошують у Національній службі здоров’я України (НСЗУ).

Харчування через зонд та парентеральне харчування

Крім забезпечення харчуванням усіх госпіталізованих пацієнтів, у межах пріоритетної послуги медичної допомоги у складних неонатальних випадках пацієнта безоплатно забезпечують цілодобовим повним або частковим парентеральним харчуванням. Це дороговартісне харчування, за яке відтепер не потрібно платити батькам.

До пакету стаціонарної та мобільної паліативної допомоги входить оцінка нутритивного стану та надання нутритивної підтримки, яка включає ентеральне харчування через зонд або часткове чи повне парентеральне харчування.

НСЗУ також буде платити медзакладам за лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією за трьома новими пакетами медичних послуг. Для пацієнтів із COVID-19 у критичному стані також передбачене безоплатне  парентеральне харчування — внутрішньовенне введення поживних речовин.

Плата за покращене харчування

Разом з тим медзаклади мають право встановлювати плату за покращене харчування як додаткову медичну послугу, яка надається виключно за бажанням пацієнта. У цьому разі в лікарні повинно бути як мінімум два види харчування — базове безоплатне і покращене платне.

Аби брати плату з пацієнтів за додаткові послуги, власник і керівник медзакладу мають затвердити їх перелік та вартість. Оплачуються послуги пацієнтом офіційно через касу медичного закладу.

Також НСЗУ нагадує, що в межах госпіталізації заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів. Ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі, не включені до тарифу. У 2020 р. ці ліки будуть постачатися в заклади так само, як і у 2019 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua