Про нову спеціальність у кардіології

23 вересня 2011 о 11:50
923

22–23 вересня 2011 р. в Києві на базі ДУ «Науково-практичний центр дитячої кардіології і кардіохірургії» МОЗ України (далі — Центр) відбувся VI Форум вроджених вад серця «Вроджені вади серця у дорослих».

Під час заходу розглядалися актуальні питання лікування та медико-соціальної експертизи вроджених вад серця у дорослих, які були висвітлені провідними фахівцями кардіохірургії, кардіології України, а також гостями із Royal Brompton Hospital (Лондон, Великобританія).

За останні 50 р. в Україні прооперовано понад 50 тис. пацієнтів з вродженими вадами серця. Сьогодні наша країна є лідером в кардіохірургії новонароджених, зокрема в корекції цієї вродженої патології у дітей перших годин життя із застосуванням аутологічної пуповинної крові.

Однак щороку в країні збільшується кількість дорослих, котрим у дитячому віці було проведено оперативні втручання з приводу вроджених вад серця, і які потребують фахового медичного супроводу впродовж усього життя.

Як зазначив у вітальному виступі Бабулаль Сетіа, голова делегації лікарів Royal Brompton Hospital, питання кваліфікованої медичної допомоги цій групі пацієнтів дуже актуальне для усіх країн світу.

Кардіологи повинні володіти:

  • теоретичними і практичними знаннями щодо вроджених вад серця;
  • тактикою ведення таких пацієнтів у неонатальному і дитячому віці;
  • знаннями стосовно кардіології дорослого організму, в тому числі щодо захворювань коронарних артерій;
  • досвідом загальної медичної практики та діагностики.

Крім того, їм необхідно опанувати практичні навички з проведення:

  • ехокардіографії;
  • катетеризації коронарних судин;
  • післяопераційного догляду.

Важливо, щоб медичний персонал, який надає допомогу дорослим із вродженими вадами серця, розумів фізіологічні зміни під час вагітності, психологічні аспекти пацієнтів похилого віку та міг надати таким особам рекомендації щодо способу життя.

У зв’язку з цим у багатьох країнах виникла нова спеціальність — фахівець із вроджених вад серця у дорослих GUCH (Grown Up Congenital Heart Defect) або ACHD (Adult Congenital Heart Dicease).

За словами Іллі Ємця, директора Центру, в Україні існує потреба у реорганізації медичної допомоги дорослим із вродженими вадами серця. З відкриттям у кінці 2010 р. нового корпусу Центру було створено умови для надання кваліфікованої допомоги цій групі пацієнтів. Також на базі закладу відкрито єдину в Україні кафедру дитячої кардіології та кардіохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупіка, яка проводить навчання спеціалістів педіатричного профілю щодо методів діагностики та лікування вроджених вад серця у дітей, а також підготовку фахівців нового напрямку в кардіології.

У форумі взяли участь представники обласних центрів медико-соціальної експертизи, кардіологи, кардіохірурги, фахівці з функціональної діагностики.

Більш детальна інформація за матеріалами цього заходу буде представлена читачам нашого видання у наступних публікаціях.

Юлія Єрмолова,
фото прес-служби Центру