Примусові відпустки за свій рахунок — чому це незаконно

28 квітня 2020 о 11:36
6670

Профспілка працівників охорони здоров’я України на своєму офіційному сайті надає роз’яснення щодо надання відпусток без збереження заробітної плати, яке ми і пропонуємо до уваги читачів.

Роз’яснення

Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати:

  • відпусток, що надаються працівникам у силу суб’єктивного права, що належить їм за законом, тобто в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки);
  • відпусток, що надаються за погодженням сторін, тобто роботодавця та працівника (ст. 26 Закону про відпустки).

На час надання відпусток без збереження заробітної плати за працівником зберігається його місце роботи, а час перебування у таких відпустках зараховується до стажу роботи.

Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов’язковому порядку, та відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін надаються лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця.

Але трапляються випадки, коли роботодавці, не маючи коштів на оплату праці працівників, замість оформлення простою чи проведення процедури скорочення, примусово відправляють працівників у відпустку без збереження заробітної плати.

Примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю. За це роботодавця в установленому порядку має бути притягнуто до відповідальності.

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю, в тому числі про відпустки, здійснює Державна інспекція України з питань праці та її територіальні органи.

Громадський контроль за дотриманням законодавства про працю, в тому числі про відпустки, здійснює Професійна спілка працівників охорони здоров’я України.

Для захисту своїх трудових прав звертайтеся на гарячу лінію Профспілки: 050-418-40-59.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами medprof.org.ua/