COVID-19: народні депутати пропонують запровадити обов’язкове тестування

27 квітня 2020 о 15:10
1670

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому зміни до законодавства з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню COVID-19.

У четвер, 23 квітня 2020 р., відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, яке проходило у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19» (№3380), яким пропонується внести зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я, законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Які зміни пропонується внести

Згідно з цими змінами на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину та ще протягом двох місяців з моменту його скасування:

  • запроваджуються додаткові заходи для підвищення соціального захисту медичних працівників закладів охорони здоров’я шляхом встановлення виплати допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу;
  • надається можливість залучати на волонтерських засадах до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (СOVID-19), лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії, із встановленням обмежень щодо такого залучення;
  • впроваджується обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб, які звертаються по медичну допомогу з ознаками коронавірусної хвороби, та контактних з хворими на COVID-19 осіб, а також медичних працівників, які працюють у закладах з надання медичної допомоги таким хворим, працівників Національної поліції, Національної гвардії та інших працівників, задіяних у здійсненні протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт із хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Також законопроектом пропонується Кабінету Міністрів України дати доручення Міністерству охорони здоров’я, зокрема щодо розробки та оновлення:

  • порядку визначення призначених для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) закладів охорони здоров’я, які належать до першої, другої та третьої хвиль захворюваності, тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів), а також черговості їх заповнення;
  • інструкції з навчання медичного та іншого персоналу, залученого до боротьби з COVID-19, щодо запобіжних заходів, спрямованих на попередження інфікування;
  • порядку дій у разі пікового навантаження на заклади охорони здоров’я, призначені для госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу;
  • алгоритму тестування визначених законом осіб на COVID-19 з регулярним його переглядом відповідно до рекомендацій ВООЗ та Центру з контролю та профілактики захворювань США.

Обов’язково оприлюднювати на офіційному сайті інформацію щодо:

  • результатів тестування; забезпеченості закладів охорони здоров’я лікарськими засобами, медичними виробами;
  • кількості та кваліфікації залученого до боротьби з COVID-19 медичного персоналу;
  • проведення закупівель, отримання та розподілу лікарських засобів тощо.

Рішення Комітету

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді невідкладно включити проєкт закону № 3380 до порядку денного позачергової сесії Верховної Ради дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу та в цілому як закон з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

Закупівлі засобів індивідуального захисту

Також на засіданні народні депутати обговорили ситуацію щодо державних закупівель костюмів біологічного захисту, проведених Міністерством охорони здоров’я 17 квітня 2020 р., оскільки це питання набуло широкого розголосу в ЗМІ.

У розгляді даного питання взяли участь міністр охорони здоров’я Максим Степанов та гендиректор ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов.

Глобальні клінічні випробування

Окрім того, депутати розглянули звернення Європейської Бізнес Асоціації з проханням підтримати їх пропозицію щодо забезпечення участі України у глобальних клінічних випробуваннях «Солідарність» Всесвітньої організації охорони здоров’я. Метою цього глобального випробування є пошук лікарського засобу для лікування COVID-19.

Депутати ухвалили рішення звернутися до Міністерства охорони здоров’я, від якого безпосередньо залежить вирішення цього питання.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua