COVID-19: МОЗ планує збільшити кількість ПЛР-тестувань до 10 тис. на добу

27 квітня 2020 о 12:48
432

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України планує збільшити кількість ПЛР- тестувань на коронавірус із 5 тис. на добу до 10 тис. на добу.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив на щоденному брифінгу 27 квітня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«Ми плануємо збільшувати кількість ПЛР-тестувань, щоб мати реальну картину щодо коронавірусу в Україні. Чим більше ми тестуємо, тим краще контролюємо ситуацію. На сьогодні ми тестуємо до 5–6 тис. громадян на добу. Завдання на найближчий час — збільшити кількість тестів до 8–10 тис. на добу і далі продовжувати нарощувати», — заявив М. Степанов.

Як підкреслив міністр, уже зараз МОЗ України посилює потужності лабораторій, де проводяться тести, а також направляє туди додаткових лаборантів.

Тести українського виробництва не гірші закордонних

У МОЗ України нагадують, що декілька тижнів тому в Україні проводилося до 1 тис. ПЛР-тестів на добу, а зараз показник становить близько 5 тис. При цьому, за словами М. Степанова, МОЗ використовує також тести українського виробництва.

«Ми вже отримали близько 4,5 тис. ПЛР-систем українського виробництва, які за якістю і точністю відповідають світовим стандартам. Кожна з цих систем налічує близько 100 тестів.  Тобто ми можемо говорити, що уже отримали близько 450 тис. тестів. 27 квітня буде поставка ще 1600 ПЛР-систем (160 тис. тестів)», — підкреслив міністр охорони здоров’я України М. Степанов.

Також було зазначено, що МОЗ України цього тижня розгляне можливість використання ІФА-тестів, які виявляють антитіла у людей, які перехворіли на COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua