Ірина Микичак про особливості роботи медичної галузі в умовах карантину

24 квітня 2020 о 17:15
3125

Робота Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України під керівництвом Максима Степанова ґрунтується на постійному діалозі відомства з обласними департаментами, а також медичними закладами всієї країни. Такий підхід дозволяє Міністерству володіти об’єктивною інформацією з регіонів та приймати виважені управлінські рішення.

Про це заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак повідомила на щоденному брифінгу МОЗ України.

Комунікація з областями та медичними закладами

«Команда міністра охорони здоров’я М. Степанова відновлює щоденну і якісну комунікацію з областями та медичними закладами на місцях. Це робиться для того, щоб отримати максимум об’єктивної та відвертої інформації. Така чесна комунікація дає нам можливість об’єктивно оцінювати ситуацію,  приймати виважені управлінські рішення, вносити корекцію в ті чи інші документи, оновлювати стандарти і протоколи, — все те, що сьогодні спрямовано на подолання епідемії та на розвиток медицини надалі», — підкреслила І. Микичак.

За словами заступниці міністра, значна частина цієї комунікації відбувається у форматі телеконференцій.

«Ці телеконференції проходять з окремими областями, керівниками закладів, а також міжнародними фахівцями. У нас вже відбулося два мости з Китаєм, вивчаємо досвід з Італії та США. Цей зворотний зв’язок дає можливість напрацьовувати нові ініціативи», — наголосила І. Микичак.

Атестація медичних працівників

При цьому, як зауважила заступниця міністра, керівництво МОЗ України постійно виїжджає в регіони й аналізує ситуацію на місцях.

«Ми проводимо інвентаризацію проблем і готуємо варіанти їх вирішення. Наприклад, уже зараз маємо хороші новини щодо атестації медичних працівників. Ми внесли зміни і підготували новий документ: продовжили термін дії атестаційних категорій до одного року для одних і до пів року — для інших, залежно від завершення категорії. Найближчим часом цей наказ надійде до закладів охорони здоров’я», — запевнила І. Микичак.

Робота МСЕК

Стосовно роботи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) під час карантину було зазначено, що МОЗ України прийняло відповідне рішення і рекомендувало територіальним департаментам охорони здоров’я перевести роботу МСЕК у режим обмеження.

«Наша основна рекомендація — ширше використовувати норми законодавства щодо встановлення групи інвалідності заочно. Основною ланкою у процесі комунікації між МСЕК і пацієнтом є лікарі первинної ланки. Людині можна пройти комісію заочно, надіславши усі необхідні документи. Жодних додаткових госпіталізацій не потрібно. Якщо є якийсь спротив — необхідно звертатися до територіального Департаменту охорони здоров’я, де працюють гарячі лінії, або ж до МОЗ України. Кожну проблему ми вирішуємо», — наголосила І. Микичак.

Також було зазначено, що виплати особам з інвалідністю продовжуються на весь період карантину, навіть якщо її термін завершиться.

Планові госпіталізації та операції

Ще на початку епідемії було видано наказ МОЗ України, яким тимчасово припинено планові госпіталізації пацієнтів. Також рекомендовано збільшити частку медичної допомоги, яка може надаватися в режимі онлайн. МОЗ України рекомендує пацієнтам звертатися насамперед до лікарів первинної ланки, а також до лікуючих лікарів спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги, в яких пацієнти раніше перебували на обліку.

Проте не підлягають припиненню термінові госпіталізації, невідкладні планові госпіталізації, а також планові оперативні втручання. Це стосується ускладненого перебігу вагітності, пологів, надання медичної допомоги вагітним, роділлям і породіллям, надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях і закладах при онкологічних захворюваннях, особливо це важливо при проведенні хіміо- та променевої терапії. Також це стосується планових госпіталізацій та операцій, якщо їх перенесення є неможливим і становить ризики для здоров’я. У кожному конкретному випадку пацієнту слід звернутися до сімейного лікаря, а якщо питання не вирішується, — до територіального Департаменту охорони здоров’я.

Хоча багато лікарень зараз перепрофільовані, надання медичної допомоги не зупинено, і жодних відмов у госпіталізації, якщо на це є показання, не може бути. МОЗ України рекомендує пацієнтам перед тим, як звернутися з питань госпіталізації, проконсультуватися у сімейного лікаря. У разі невідкладної потреби — звернутися до служби екстреної медичної допомоги.

Якщо пацієнт відчуває необхідність госпіталізації, але йому відмовляють, посилаючись на відсутність місць у лікарні чи інші причини, —  необхідно звертатися на гарячі лінії.

Довідка

Відповідно до положень Наказу МОЗ України від 16.04.2020 р. № 899 «Про затвердження розподілу обов’язків між міністром охорони здоров’я України, заступниками міністра та державним секретарем Міністерства, Порядку взаємозаміщення міністра охорони здоров’я України та заступників міністра на час їх тимчасової відсутності», заступник міністра охорони здоров’я України Микичак Ірина Володимирівна Миколаївна має чіткі повноваження.

Відповідає за:

>
  • організацію та здійснення відповідних загальнодержавних та інших програм у межах своїх повноважень, здійснення заходів щодо адаптації України до законодавства Європейського Союзу відповідно до зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію у сфері фармацевтичної діяльності та забезпечення нормативно-правового регулювання у сфері фармацевтичної діяльності;
  • формування та реалізацію державної політики у сфері створення, виробництва, контролю якості, безпеки та реалізації лікарських засобів;
  • здійснення моніторингу та оцінювання результатів впровадження державної політики у сфері фармацевтичної діяльності;
  • організацію у заходах інформування громадськості щодо засад державної політики МОЗ України у сфері фармацевтичної діяльності та реєстрації лікарських засобів;
  • розроблення пропозицій та реалізацію прийнятих рішень щодо удосконалення організації навчального процесу та впровадження нових технологій у практику медичних (фармацевтичних) закладів вищої освіти та науково-дослідних установ, організації наукових досліджень основних проблем вищої медичної та фармацевтичної освіти, підготовки та підвищення кваліфікації медичних, фармацевтичних, наукових та педагогічних кадрів у закладах вищої освіти;
  • координацію розроблення галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • координацію формування, впровадження, аналізу та моніторингу політик розвитку людського капіталу (зростання потенціалу кадрів), освіти та науки, безперервного професійного розвитку працівників у сфері охорони здоров’я; реалізацію Стратегії розвитку медичної освіти в Україні;
  • організацію роботи Центральної атестаційної комісії при МОЗ України; розроблення пропозицій та реалізацію прийнятих рішень щодо організації міжвідомчої співпраці з питань охорони здоров’я з Національною академією медичних наук України;
  • співпрацю з професійними об’єднаннями з питань підвищення кваліфікації, безперервного професійного розвитку, розроблення професійних стандартів у сфері охорони здоров’я.
  • Координує напрями роботи та спрямовує діяльність:

    >
  • Директорату освіти, науки та кадрів;
  • Фармацевтичного директорату;
  • Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України;
  • підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління МОЗ України, в межах компетенції.
  • Очолює:

    >
  • Головну акредитаційну комісію МОЗ України.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису».