ТОП найзагрозливіших епідемій та пандемій в історії

24 квітня 2020 о 17:42
1327

Із розквітом людських цивілізацій розвивалися й інфекційні захворювання. Велика кількість людей, які жили у безпосередній близкості один від одного, часто в незадовільних санітарно-гігієнічних умовах, посприяла розмноженню захворювань, створюючи перші глобальні пандемії.

Чорна смерть (чума)

  • Збудником чуми є зоонозна бактерія Yersinia pestis, як правило, наявна в організмах ссавців та бліх, які живуть на них.
  • У людини, інфікованої Yersinia pestis, тривалість інкубаційного періоду перед розвитком симптомів становить 1–7 днів.
  • Існують дві основні клінічні форми чумної інфекції: бубонна та легенева, з них перша — найпоширеніша.
  • Чума передається від тварини до людини у результаті укусу інфікованої блохи, безпосереднього контакту з інфікованими тканинами, повітряно-крапельним шляхом.
  • Чума у людини може проявити себе як дуже тяжке захворювання. Коефіцієнт летальності від бубонної чуми досягає 30–60%.
  • Чума успішно піддається лікуванню антибіотиками, тому рання діагностика та ранній початок лікування можуть врятувати життя.
  • У 2010–2015 рр. в усьому світі було зареєстровано 3248 випадків захворюваності, у тому числі 584 смертельних випадків.
  • Наразі трьома найбільш ендемічними країнами є Демократична Республіка Конго, Мадагаскар і Перу.

У 1374 р. вперше з’явилося поняття «quarantino» — «карантин», коли моряків, які припливали на кораблях до Венеції, тримали в ізоляції протягом 30–40 днів.

Епідемія Cocoliztli

Ця інфекція є формою вірусної геморагічної лихоманки, яка вбила 15 млн мешканців Мексики та Центральної Америки. У нещодавньому дослідженні, яке вивчало ДНК скелетів жертв захворювання, виявили, що вони були заражені підвидом Salmonella, відомим як S. paratyphi C, що викликає черевний тиф. Останній, у свою чергу, спричиняє розвиток лихоманки, дегідратацію організму та шлунково-кишкові проблеми.

Жовта лихоманка

  • Жовта лихоманка — гостре вірусне геморагічне захворювання, що передається інфікованими комарами. «Жовтою» вона зветься тому, що у деяких пацієнтів розвивається жовтяниця.
  • Симптоми: висока температура тіла, головний біль, жовтяниця, міалгія, нудота, блювання, втома.
  • У невеликої кількості пацієнтів, інфікованих вірусом, розвиваються тяжкі симптоми, і близько половини вмирають протягом 7–10 днів.
  • Вірус є ендемічним у тропічних районах Африки, Центральної та Південної Америки.
  • Масштабні епідемії жовтої лихоманки розпочинаються тоді, коли інфіковані люди заносять вірус у густонаселені райони з високою густиною комарів і низьким або нульовим імунітетом до цього захворювання у більшості населення внаслідок відсутності вакцинації.
  • Жовтій лихоманці можна запобігти надзвичайно ефективною вакциною, що безпечна та доступна за ціною. Однієї дози вакцини достатньо для формування пожиттєвого імунітету без необхідності ревакцинації.

Пандемія грипу

Сезонний грип — це гостра респіраторна інфекція, спричинена вірусами грипу.

Існує 4 типи вірусів грипу — A, B, C і D.

Віруси грипу A підрозділяються на підтипи відповідно до комбінацій гемаглютеніну (HA) та нейрамінідази (NA), білків на поверхні вірусу. Наразі серед людей циркулюють віруси грипу підтипів A(H1N1) та A(H3N2). A(H1N1) також позначається як A(H1N1)pdm09, оскільки він викликав пандемію 2009 р.

Віруси грипу B не підрозділяються на підтипи, але можуть підрозділятися на лінії. Наразі циркулюють віруси грипу B, які належать до ліній B/Ямагата та B/Вікторія.

Віруси грипу C виявляються рідше і зазвичай призводять до легких інфекцій.

Віруси грипу D інфікують велику рогату худобу.

Іспанський грип 1918–1920 

За оцінками, 500 млн людей від південних морів до Північного полюса стали жертвами іспанського грипу. Незважаючи на назву, це захворювання, вірогідно, почалося не в Іспанії. Протягом війни Іспанія була нейтральною країною і не застосовувала жорсткої цензури до своєї преси, яка могла б вільно публікувати ранні повідомлення щодо хвороби. У результаті люди помилково вважали, що захворювання було специфічним для Іспанії.

Азіатський грип: 1957–1958 

Це захворювання у Китаї забрало життя понад 1 млн людей. Вірус, що спричинив пандемію, становив поєднання вірусів пташиного грипу.

Пандемія свинячого грипу H1N1: 2009–2010

Пандемія свинячого грипу 2009 р. була спричинена новим штамом H1N1, який виник у Мексиці навесні 2009 р., а потім розповсюдився на весь світ. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), США, протягом одного року вірус вразив 1,4 млрд людей в усьому світі та вбив від 151 700 до 575 400 осіб. За даними CDC, пандемія грипу 2009 р. переважно вражала дітей та людей молодого віку, 80% смертей зареєстровано у людей молодше 65 років. Вакцина від вірусу H1N1 зараз включена до списку щорічних вакцин від грипу.

Поліомієліт

  • Поліомієліт вражає переважно дітей віком до 5 років.
  • В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотний параліч. 5–10% із цих паралізованих дітей вмирають внаслідок паралічу дихальних м’язів.
  • Неспроможність ліквідувати поліомієліт у осередках, що залишилися стійкими, може призвести до щорічного виникнення до 200 тис. нових випадків захворювання.

Епідемія поліомієліту розпочалась у Нью-Йорку у 1916 р. і вирувала, доки у 1954 р. не була розроблена вакцина Солка.

Пандемія та епідемія СНІДу: з 1981 р. до сьогодні

За оцінками, від СНІДу вмерли понад 35 млн людей з моменту його виникнення. ВІЛ, який є вірусом, що викликає СНІД, вірогідно, розвинувся з вірусу шимпанзе, який потрапив до людей у Західній Африці у 1920-х рр. Наприкінці ХХ століття СНІД став пандемією.

Західноафриканська епідемія лихоманки Ебола: 2014–2016

У період 2014–2016 рр. Ебола «вибухнула» у Західній Африці, де було зареєстровано 28 600 випадків зараження і 11 325 смертей. Від лихоманки Ебола не існує жодних лікарських засобів, хоча зусилля щодо пошуку вакцини від захворювання тривають.

Епідемія вірусу Зіка: з 2015 р. до сьогодні

Вірус Зіка зазвичай розповсюджується через комарів роду Aedes, хоча також може передаватися статевим шляхом у людей. Вірусна інфекція Зіка пов’язана з підвищеним ризиком розвитку неврологічних ускладнень у дорослих та дітей, включаючи синдром Гієна — Барре, невропатію та мієліт. Захворювання у період вагітності також може призвести до народження дітей із мікроцефалією та іншими вродженими вадами розвитку, відомими як вроджений синдром, спричинений вірусом Зіка.

  • Jarus O. (2020) 20 of the worst epidemics and pandemics in history (https://www.livescience.com/worst-epidemics-and-pandemics-in-history.html).

Катерина Приходько-Дибська