Розроблена нова вакцина від COVID-19, випробувана на мавпах

24 квітня 2020 о 12:50
682

Вчені повідомляють, що вперше одна з багатьох вакцин від COVID-19, які зараз перебувають у процесі розробки, захистила тварин, макак-резусів, від зараження новим коронавірусом. Традиційний склад вакцини — хімічно інактивована версія вірусу — не викликала виражених побічних ефектів у мавп. Тому випробування на людях почалися 16 квітня 2020 р.

Дослідники із «Sinovac Biotech», приватної пекінської компанії, випробували дві різні дози своєї вакцини від COVID-19 на восьми макаках-резусах. За три тижні група вводила SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, у легені мавп через трубки донизу по трахеях, і у жодної з тварин не розвинулася повномасштабна інфекція.

У мавп, які отримали вищу дозу вакцини, спостерігалася краща відповідь на введення вірусу: за 7 днів SARS-CoV-2 не був виявлений ані у глотці, ані в легенях. Команда дослідників «Sinovac Biotech»повідомила у препринті, датованому 19 квітня і опублікованому на сервері bioRxiv, що деякі з тварин, які отримали нижчу дозу вакцини, мали «вірусний спалах», але при цьому інфекція була підконтрольною. Однак у чотирьох експериментальних тварин з’явилися досить високі рівні вірусної РНК у кількох ділянках тіла з розвитком тяжкої пневмонії.

Проте Дуглас Рід з Університету Піттсбурга, який розробляє і тестує вакцини від COVID-19 у дослідженнях на мавпах, зазначає, що кількість тварин була невеликою, щоб отримати статистично значущі результати.

Інша проблема полягає в тому, що мавпам не притаманний розвиток найбільш серйозних симптомів, які SARS-CoV-2 викликає у людей. Дослідники «Sinovac Biotech» також визнають у статті, що «ще дуже рано визначати кращу тваринну модель для вивчення SARS-CoV-2», але зазначають, що невакциновані макаки-резус «імітують симптоми, схожі на COVID-19». У дослідженні Д. Ріда також прогнозуюється, що частковий захист може бути небезпечним. Більш ранні експерименти, які проводилися на тваринах із вакцинуванням від споріднених коронавірусів, які спричиняють розвиток тяжкого гострого респіраторного та близькосхідного респіраторного синдромів, виявили, що низькі рівні антитіл можуть призводити до аберантних імунних реакцій, коли тварині дають патогени, посилюючи інфекцію та викликаючи патологію у легенях. Та дослідна команда «Sinovac Biotech» не знайшла тому підтверджень.

Здається, що SARS-CoV-2 повільно акумулює мутації. В експериментах із пробірками дослідники «Sinovac Biotech» змішували антитіла, отримані у мавп, пацюків та мишей, яким вводили свою вакцину, зі штамами вірусу, виділеними від пацієнтів, хворих на COVID-19, з Китаю, Італії, Швейцарії, Іспанії та Великої Британії. Вчені відзначили, що антитіла «нейтралізували» всі штами, які були «широко розкидані по філогенному дереву». «Це переконливо свідчить про те, що вірус не мутує таким чином, щоб стати стійким до вакцини від COVID-19», — написав імунолог Марк Слифка з Орегонського університету науки та здоров’я.

«Sinovac Biotech» — досвідчений виробник вакцин — виробляє інактивовані вірусні вакцини від захворювань рук, ніг та ротової порожнини, гепатиту А і В, грипу H5N1 або пташиного грипу. Але старший директор компанії з питань регулювання за кордоном, Мєн Вайнінг зазначає, що «Sinovac Biotech» здатна виробити не більше 100 млн доз вакцини. Можливо, стане необхідною співпраця з іншими виробниками, якщо вакцина від COVID-19 виявиться безпечною та ефективною у випробуваннях на людях.

Нещодавно компанія розпочала I фазу клінічних випробувань у провінції Цзянсу, Китай, яка ставила за мету оцінку безпеки та імунних реакцій у 144 добровольців. Однакова кількість учасників отримали високі та низькі дози вакцини чи плацебо. Хоча плацебо зазвичай не використовується у дослідженнях І фази, М. Вайнінг говорить, що це може допомогти краще оцінювати можливості вакцини спричиняти небезпечні побічні ефекти. Компанія сподівається розпочати дослідження ІІ фази до середини травня із залученням понад 1000 людей. Результати планується отримати до кінця червня. Далі «Sinovac Biotech» спробує запустити традиційне дослідження ефективності IIІ фази.

За даними ВООЗ, станом на 23 квітня 2020 р. шість інших вакцин пройшли випробування на людях, а ще 77 знаходяться на стадії розроблення. Більшість цих вакцин використовує сучасні інструменти генної інженерії та лише чотири з них покладаються на традиційну технологію інактивації.

  • Cohen J. (2020) COVID-19 vaccine protects monkeys from new coronavirus, Chinese biotech reports (https://www.sciencemag.org/news/2020/04/covid-19-vaccine-protects-monkeys-new-coronavirus-chinese-biotech-reports).

Катерина Приходько-Дибська