МОЗ України має розблокувати всі закупівлі, зробити їх прозорими та відкритими

24 квітня 2020 о 11:01
583

Протягом 2015–2019 рр. організації, через які здійснювалися закупівлі медичних засобів і устаткування, заборгували Міністерству охорони здоров’я (МОЗ) України понад 5,3 млрд грн. МОЗ перерахувало кошти, але досі не отримало товари.

Про це 23 квітня 2020 р. на щоденному брифінгу МОЗ повідомила заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова.

Закупівлі мають стати прозорими та відкритими

«Ми бачимо велику суму заборгованості закупівельних організацій, яка сягає 5,3 млрд грн. Ця сума накопичилася за різні роки, з 2015 р., і ми зараз детально розбираємося, яким чином відбувався процес закупівлі, доставки, які терміни придатності цих ліків. Ми розбираємося у ситуації, зробимо цей процес максимально відкритим і будемо тримати вас у курсі справ», — підкреслила С. Шаталова.

За словами заступниці міністра, у списку «заборгованостей» понад 1300 різних позицій. «Відповідно до нашого аудиту, в Міністерстві близько 2 міс не проводилися засідання постійної робочої групи з питань закупівель, яка вирішує подібні проблеми», — наголосила С. Шаталова.

Як підкреслила заступниця очільника відомства, за 2 тиж на посаді за її ініціативою у МОЗ уже пройшло два засідання постійної робочої групи з питань закупівель, і зараз проблеми почали вирішуватися.

«Наше першочергове завдання — розблокувати всі процеси закупівлі, зробити їх максимально прозорими і відкритими. Щоб усі могли зрозуміти, яким чином відбувається закупівля ліків, хто за що відповідає», — наголосила С. Шаталова.

Забезпечення лікарень лікарськими засобами

За словами заступниці міністра, зараз МОЗ активно працює над тим, щоб забезпечити вітчизняні лікарні усіма необхідними лікарськими засобами. А це — засоби для лікування пацієнтів із орфанними та онкологічними захворюваннями, препарати антиретровірусної терапії.

Раніше ми повідомляли, що МОЗ України закупило понад 70 тис. захисних костюмів для медиків.

Довідка

Відповідно до положень Наказу МОЗ України від 16.04.2020 р. № 899 «Про затвердження розподілу обов’язків між Міністром охорони здоров’я України, заступниками Міністра та Державним секретарем Міністерства, Порядку взаємозаміщення Міністра охорони здоров’я України та заступників Міністра на час їх тимчасової відсутності», заступник Міністра охорони здоров’я України Шаталова Світлана Миколаївна має чіткі повноваження.

Відповідає за:

  • питання розвитку підприємництва та інвестиційної політики у медичній галузі; організацію стратегічного планування та підготовку пропозицій до планів пріоритетних дій Уряду та планів діяльності МОЗ;
  • координацію стратегічного планування реформування системи охорони здоров’я України;
  • координацію роботи проєктів та програм міжнародної технічної допомоги, бенефіціаром яких є МОЗ України;
  • удосконалення сфери безпеки дорожнього руху, системи інформаційного та статистичного забезпечення галузі, вимог до проєктування та будівництва закладів охорони здоров’я (лабораторій гематології, трансфузійної терапії, переливання крові);
  • співпрацю з організаціями роботодавців України та всеукраїнськими професійними спілками; співпрацю зі спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні та спільним представницьким органом всеукраїнських профспілок і профспілкових об’єднань;
  • виконання українською стороною зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами;
  • здійснення контролю за виконанням Галузевої угоди між МОЗ України, Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України та Центральною радою профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України на 2017– 2020 р.

Координує напрями роботи та спрямовує діяльність:

  • Директорату стратегічного планування та євроінтеграції;
  • Департаменту з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності;
  • відділу взаємодії з підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління міністерства;
  • державного підприємства «Медичні закупівлі України»;
  • проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» відповідно до Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 19 березня 2015 р. № 8475-UA; усіх підприємств, закладів, установ і організацій, що належать до сфери управління МОЗ України (у частині здійснення фінансово-господарської діяльності).

Очолює:

  • Тендерний комітет МОЗ України;
  • Комісію з розгляду документів стосовно питань оренди нерухомого державного майна, що належить до сфери управління МОЗ України;
  • Постійну робочу групу МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua