Сотні людей добровільно заражаються коронавірусом

23 квітня 2020 о 16:30
2353

Наразі зростає прагнення до пришвидшення розроблення вакцини від коронавірусу шляхом навмисного зараження здорових молодих добровольців вірусом. Зусиллями місцевого рівня залучено близько 1500 волонтерів для участі у достатньо спірному підході, відомому як випробування на людях.

Проєкт під назвою 1Day Sooner не пов’язаний із групами чи компаніями, які фінансують або займаються розробленням вакцини. Співзасновник проєкту Джош Морісон наголошує, що подібні випробування на людях здатні підштовхнути вчених до розроб­лення вакцини від коронавірусу набагато швидше за стандартні.

Стандартні випробування вакцин займають багато часу, адже тисячі людей отримують або вакцину, або плацебо, а потім дослідники відстежують, яка група людей заражалася протягом повсякденного життя. Але це випробування на людях інше: набагато менша група добровольців отримує вакцину-кандидата, а потім навмисне буде заражена вірусом для оцінювання ефективності імунізації. Люди, які дали письмову згоду на участь в експериментальному випробуванні зазвичай молоді та мотивовані зробити щось конструктивне для боротьби із пандемією.

Раніше вже проведено подібні випробування у зв’язку з такими проблемними захворюваннями, як грип та малярія. Команда на чолі з біоетиком Ніром Еялом у статті, опублікованій у «The Journal of Infectious Diseases», запевняє, що випробування на людях можуть бути проведені безпечно й етично.

Як випробування на людях можуть допомогти пришвидшити розроблення вакцини?

Розроблення вакцини включає ретельний процес із декількома етапами тестування.

Зазвичай кандидат на вакцину спочатку тестується на тваринах, щоб визначити його безпеку та здатність викликати імунну відповідь. Потім вакцину тестують на невеликій групі людей-добровольців, і знову-таки на безпеку та імунну відповідь (І фаза). Якщо результати виявляються перспективними, випробування розширюється до більш представницької популяції з декількох сотень добровольців у ІІ фазі.

Найтриваліший етап — ІІІ фаза. Протягом цього етапу добровольці отримують вакцину або плацебо з метою визначення безпеки та ефективності вакцини, а також ризику зараження і побічних ефектів.

Наводимо графічне зображення відмінності між проведенням стандартного випробування та «прискореного» випробування, який пропонує проєкт 1Day Sooner.

Рисунок
Випробування, що проводяться для розроблення вакцини від COVID-19
  • Callaway E. (2020) Hundreds of people volunteer to be infected with coronavirus (https://www.nature.com/articles/d41586-020-01179-x).

Катерина Приходько-Дибська