МОЗ України пропонує зміни до порядку вибору лікаря

23 квітня 2020 о 13:05
3665

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу» (далі — проєкт наказу).

Проєкт розроблено з метою уточнення механізму подання декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (далі — декларація), самостійно через електронну систему охорони здоров’я з урахуванням необхідності вжиття заходів, спрямованих на запобігання, виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Проблема, яка потребує розв’язання

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» заклав основи медичної реформи в Україні та передбачив створення електронної системи охорони здоров’я.

Кабінет Міністрів України Постановою від 25 квітня 2018 р. № 411 затвердив Порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я (далі — Порядок). Документ визначає механізм функціонування електронної системи охорони здоров’я (далі — система) та її компонентів, реєстрації користувачів, внесення та обміну інформацією та документами в системі.

Зазначеною постановою визначено право пацієнта подавати декларацію через систему відповідно до встановленого МОЗ України Порядку. Наказом МОЗ України від 19 березня 2018 р. № 503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 березня 2018 р. за № 347/31799, передбачено можливість і механізм самостійного подання декларації. Але фактично такий функціонал досі не був впроваджений. На виконання Указу Президента України від 29 липня 2019 р. № 558 та Указу Президента України від 8 листопада 2019 р. № 837 Міністерством охорони здоров’я України було опрацьовано можливість поетапного забезпечення реалізації доступу пацієнта до електронних сервісів системи.

З урахуванням розвитку державних цифрових сервісів та наявності додаткових технічних можливостей після запуску інтегрованої системи електронної ідентифікації чинні норми, які регламентують порядок самостійної подачі пацієнтом декларації через систему, потребують зміни.

Суть проєкту акта

Проєктом наказу пропонується затвердити зміни Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, в частині механізму самостійного подання декларації пацієнтом, передбачивши необхідність електронної ідентифікації чи автентифікації за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації. Наказ МОЗ України від 19 березня 2018 р. № 503 є обов’язковим для всіх надавачів медичних послуг, що пов’язані з первинною медичною допомогою за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому чи електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичних послуг, тел. (044) 254-04-11 або e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua