Тестування на антитіла до COVID-19

23 квітня 2020 о 12:45
10877

Обстеження широких верств населення на наявність антитіл до нового коронавірусу має дати відповідь на низку запитань. Зокрема, наскільки розповсюджені недіагностовані інфекції, наскільки смертельний цей вірус насправді, а також чи достатньо імунітету населення для послаблення заходів соціального дистанціювання. Однак перші отримані результати породили більше протиріч, ніж ясності.

Результати опитування, проведеного у Німеччині, Нідерландах та кількох населених пунктах США, демонструють, що 2–30% певних груп населення вже заражені вірусом. Підтверджені випадки COVID-19 — це менша частка реальної кількості інфікованих людей, перебіг більшості інфекцій — легкий. Але багато вчених ставлять під сумнів точність тестів на антитіла та нарікають на те, що декілька дослідних груп повідомили про свої результати пресі, а не опублікували у препринтах, де їх можна було би ретельно вивчити. Критики також обережно ставляться до того, що дослідники офіційно заявляють про необхідність якнайшвидшого припинення карантинних та інших контрольних заходів. Спостерігачі попереджають, що марш коронавірусу через популяції тільки-но розпочався, і навіть якщо повірити у результати тестування, не можна послаблювати контрольних заходів, направлених на стримання розповсюдження інфекції. Різні академічні та комерційні тести на антитіла знаходяться на стадії удосконалення та перевірки. Вони можуть показати, чи стикалася імунна система людини з вірусом. Та оскільки ніхто не знає, який саме рівень антитіл потрібен для забезпечення захисту від вірусу, тести не можуть визначити, чи є людина невразливою до інфекції. Також ніхто не знає, як довго триватиме такий імунітет.

На пресконференції 9 квітня 2020 р. вірусолог Хендрік Стрик із Бонського університету оголосив попередні результати з міста з населенням близько 12 500 людей у Хайнзберзі, регіоні Німеччини, який сильно постраждав від COVID-19. Він повідомив журналістам, що його команда виявила антитіла до вірусу у 14% із 500 протестованих. Порівняння цього показника із кількістю зареєстрованих смертей у місті продемонструвало, що вірус убиває  тільки 0,37% інфікованих людей (рівень захворюваності на сезоний грип становить близько 0,1%). У резюме обсягом дві сторінки команда дійшла висновку, що «15% населення більше не можуть бути заражені SARS-CoV-2, і процес досягнення популяційного імунітету вже здійснюється». Саме вони рекомендували політикам починати знімати карантинні обмеження з деяких регіонів.

Х. Стрік і його колеги стверджують, що комерційний тест на антитіла, який вони використовували, мав «специфічність більше ніж 99%». Але датська група виявила, що тест дав три псевдопозитивних результати у виборці з 82 зразків при специфічності 96%.

Каліфорнійське серологічне дослідження із залученням 3300 осіб, дані якого опубліковані нещодавно у препринті, також було розкритиковане. Керівники дослідження Джей Бхаттачар’я та Еран Бендавід, які вивчають політику охорони здоров’я у Стенфордському університеті, працювали з колегами щодо набору мешканців округу Санта-Клара за допомогою реклами у Facebook. П’ятдесят тестів на антитіла виявилися позитивними — близько 1,5%. Та після коригування статистики для кращого відображення демографії округу дослідники дійшли висновку, що 2,49–4,16% мешканців, вірогідно, були інфіковані. Це означає, що реальна кількість інфікованих досягла 80 тис. людей, що у 50 разів більше, ніж було підтверджено.

Д. Бхаттачар’я та Е. Бендавід також співпрацювали з Ніраджем Соудом, експертом з політики охорони здоров’я в Університеті Південної Каліфорнії, щоб провести аналогічне дослідження в окрузі Лос-Анджелесу. Вони використовували один і той самий тест на антитіла для 846 людей, відібраних маркетинговою фірмою. У релізі, випущеному цього тижня, вони підрахували, що приблизно 4% дорослого населення округу мають антитіла до вірусу — це до 300 тис. осіб.

Інше серологічне дослідження, яке проводилось у Нідерландах, дозволило отримати аналогічний показник розповсюдженості антитіл, виявлений у Палаті представників країни 16 квітня 2020 р.

Невелике дослідження у передмісті Бостона, Челсі, продемонструвало найбільшу розповсюдженість антитіл. Джон Іафрат та Вівек Наранбхай, патологи Масачусетської лікарні загального профілю, швидко організували місцеве серологічне дослідження. Протягом двох днів вони зібрали зразки крові у 200 перехожих. У той самий вечір вони обробили зразки та поділилися результатами з журналістом «The Boston Globe» — 63 (31,5%) тести були позитивними.

  • Vogel G. (2020) Antibody surveys suggesting vast undercount of coronavirus infections may be unreliable (https://www.sciencemag.org/news/2020/04/antibody-surveys-suggesting-vast-undercount-coronavirus-infections-may-be-unreliable).

Катерина Приходько-Дибська