Розроблено Порядок епідеміологічного нагляду за дифтерією

22 квітня 2020 о 15:57
1048

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднює для громадського обговорення проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку епідеміологічного нагляду за дифтерією».

Підстава розроблення документа

Проєкт наказу розроблено з метою удосконалення епідеміологічного нагляду за дифтерією та гармонізації національного нормативного документа з епіднагляду за дифтерією зі стандартами епіднагляду Всесвітньої організації охорони здоров’я. Проєкт наказу містить стандартні визначення випадків дифтерії, вимоги щодо проведення діагностичних лабораторних досліджень, визначає дії медичних працівників закладів охорони здоров’я та закладів громадського здоров’я при виявлення підозри на випадок дифтерії.

Про що документ

Документом пропонується затвердити:

1. Порядок проведення епідеміологічного нагляду за дифтерією.

2. Зміни до Критеріїв, за якими визначаються випадки інфекційних та паразитарних захворювань, які підлягають реєстрації, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 грудня 2015 р. № 905, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 12 березня 2016 р. за № 379/28509.

3. Зміни до Календаря профілактичних щеплень в Україні, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 р. № 595 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 р. № 551), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 р. за № 1159/19897.

Проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

В Україні наразі відсутній спеціальний нормативно-правовий акт, який визначає порядок епідеміологічного нагляду за дифтерією, який би відповідав наявному стану, зумовленому проведенням медичної реформи, ліквідацією санітарно-епідеміологічної служби та реформою центральних органів виконавчої влади. Порядок направлення інформації про підозру на дифтерію, а також визначення випадків дифтерії не відповідає сучасним міжнародним підходам до епідеміологічного нагляду за дифтерією. Причини виникнення проблеми: чинна нормативно-правова база щодо направлення інформації про підозру чи випадки інфекційних хвороб передбачає направлення інформаційних повідомлень у структури державної санітарно-епідеміологічної служби, яка фактично ліквідована.

Підтвердження важливості проблеми

Епідеміологічний нагляд за дифтерією — це система динамічної оцінки якісних і кількісних характеристик епідемічного процесу, зумовлених різними факторами, спрямована на розроблення раціональних, науково обґрунтованих профілактичних і протиепідемічних заходів, прогнозування епідемічної ситуації з дифтерії та прийняття ефективних управлінських рішень у сфері громадського здоров’я. Чинна система епідеміологічного нагляду за дифтерією не дає очікуваних результатів щодо повноти реєстрації випадків відповідно до міжнародних підходів. В умовах реформування галузі охорони здоров’я та розбудови сфери громадського здоров’я виникає потреба в оптимізації системи епідеміологічного нагляду за дифтерією.

Куди надавати пропозиції

Обговорення проєкту наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку епідеміологічного нагляду за дифтерією» триватиме до 8 травня 2020 р. Пропозиції та зауваження просимо надсилати на електронні адреси: [email protected] та [email protected] або за адресою: Міністерство охорони здоров’я України, Директорат громадського здоров’я, вул. Грушевського, 7, м. Київ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua