Протималярійні препарати у боротьбі з COVID-19 та зупинка серця

22 квітня 2020 о 15:24
5304

Сьогодні лікування гідроксихлорохіном, похідним хлорохіну, пацієнтів із COVID-19 є стандартним методом у багатьох лікарнях. Препарат часто призначають у комбінації з антибіотиком азитроміцином, який, як свідчать результати деяких досліджень, теж має противірусну дію. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США схвалило екстрене застосування хлорохіну та гідроксихлорохіну для пацієнтів із COVID-19. Але жодне рандомізоване дослідження не довело ефективності застосування цих препаратів окремо чи в комбінації з азитроміцином. Водночас почали накопичуватися докази потенційної шкоди, яку можуть завдати зазначені лікарські засоби. Клінічне випробування, що проводилось у Бразилії, довелося зупинити у зв’язку з підвищенням смертності у групі госпіталізованих із приводу COVID-19, які приймали вищі дози хлорохіну в комбінації із азитроміцином. Показники електрокардіографії (ЕКГ), що свідчили про підвищений ризик артимій, також збільшилися в цій групі хворих. Дослідники, які проводили випробування, почали отримувати погрози на їхні адреси у соціальних мережах, а консервативні засоби масової інформації звинуватили їх у тому, що вони навмисно давали пацієнтам препарати у високих дозах, щоб спотворити вихідні дані.

Аналіз даних 368 американських ветеранів із COVID-19 продемонстрував, що смертність була вищою серед тих хворих, які дотримувалися лікування гідроксихлорохіном. Наразі дослідники намагаються з’ясувати частоту виникнення побічних ефектів у пацієнтів із COVID-19, які приймають протималярійні препарати. Лікарі вважають, що хлорохін та гідроксихлорохін можуть допомогти пацієнтам завдяки пригніченню проникності вірусу до клітин, а також шляхом інгібування потенційно смертельної надмірної реакції імунної системи. Та невелике дослідження, що проводилось у Франції та підтримувало лікування гідроксихлорохіном, було пізніше розкритиковане за методологічні недоліки, включаючи неможливість рандомізувати дослідні групи. Не знайшлося доказів ефективності препаратів і в ході рандомізованого дослідження за участю 150 пацієнтів у Китаї.

Проте потенціал аритмії добре задокументований. Хлорохін і гідроксихлорохін блокують канали у клітинах серцевого м’яза, які контролюють потік іонів, що, у свою чергу, керує електричним перезарядженням серця між ударами. Лікарі оцінюють здатність серця правильно перезаряджатися за допомогою зчитування ЕКГ, зокрема інтервалу Q–T. Якщо ця фаза електричної активності триває надто довго, скажімо, більше половини секунди — серце може перейти на нерегулярний ритм, який може змусити його взагалі зупинитися.

Азитроміцин також викликає побоювання, тому що теж блокує іонні канали та впливає на електричну модель серця.

У препринті, опублікованому 10 квітня 2020 р. на medRxiv, Альгамбра та його колеги шукали підказки щодо безпеки комбінації «гідроксихлорохін/азитроміцин» серед медичних записів 1 млн людей у шести країнах, які застосовували гідроксихлорохін при ревматоїдному артриті. Більше 300 тис. з них приймали азитроміцин для лікування інфекції. Дослідники виявили, що ризик розвитку серцевої недостатності протягом місяця був зіставним із таким при прийомі іншого поширеного препарату від артриту — сульфасалазину. За місяць після початку комбінації гідроксихлорохіну з азитроміцином ризик смертності від серцево-судинних захворювань підвищився більше ніж удвічі.

У дослідженні під керівництвом Янкельсона та його колег вимірювали зміни в інтервалі Q–T у 84 пацієнтів із COVID-19. Вони отримували гідроксихлорохін і азитроміцин у Медичному центрі Нью-Йорка Langone. Хоча у жодного із хворих не було зареєстровано зупинки серця, у 11% з них інтервали Q–T були настільки тривалими, що їх одразу включили до групи ризику виникнення аритмій.

Наразі Американська спільнота з інфекційних захворювань, Кардіологічний коледж та Національний інститут охорони здоров’я рекомендують призначати пацієнтам хлорохін і гідроксихлорохін тільки у клінічних випробуваннях, доки не з’явиться більше доказів їх ефективності. Ретельний скринінг і моніторинг є обов’язковими у таких випробуваннях. Наприклад, дослідження із залученням 510 пацієнтів, яким призначали гідроксихлорохін, відоме під назвою ORCHID, що фінансується Національним інститутом серця, легень і крові США, виключає хворих на COVID-19, в яких відзначався аномально пролонгований інтервал Q–T.

  • Servick K. (2020) Antimalarials widely used against COVID-19 heighten risk of cardiac arrest. How can doctors minimize the danger? (https://www.sciencemag.org/news/2020/04/antimalarials-widely-used-against-covid-19-heighten-risk-cardiac-arrest-how-can-doctors).

Катерина Приходько-Дибська