Вакцинація у запитаннях і відповідях

22 квітня 2020 о 12:59
3759

Як ми вже повідомляли, з 21 до 26 квітня 2020 р. триває Європейський тиждень імунізації. З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні цей тиждень проходить щорічно із 2006 р. Його мета — підвищити рівень вакцинування завдяки тому, що люди більше знатимуть і розумітимуть процеси, пов’язані з імунізацією.

Центр громадського здоров’я МОЗ України зібрав відповіді на найважливіші запитання щодо вакцинації.

Що таке вакцинація?

Вакцинація — це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань ще до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати.

Імунна система реагує на введену вакцину та виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином формується захист проти хвороби. Вакцинація захищає від інфекцій, які можуть призвести до ускладнень, інвалідності та смерті.

Чому потрібно вакцинуватися?

Щоб захистити себе і тих, хто навколо нас. Не всі можуть бути вакциновані, зокрема ті, хто серйозно хворий. Ці люди залежні від кількості тих, хто щеплений.

Що таке Національний календар щеплень?

У різних країнах до Національного календаря щеплень включено різні інфекційні хвороби, для запобігання яким імунізують.

Перелік цих хвороб залежить від актуальності інфекції, небезпеки для здоров’я населення, епідемічної ситуації, рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, економічного благополуччя країни.

Вакцинацію в Україні проводять згідно з Національним календарем щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду. За умови його дотримання, він є оптимальним для забезпечення повноцінного імунітету.

У нашій країні безкоштовно можна вакцинуватися від десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

У якому віці найкраще імунізуватися?

Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож вікових обмежень немає. Своєчасна та повна вакцинація захищає вас і ваше оточення від серйозних і потенційно смертельних захворювань.

Для створення належного імунітету щеплення необхідно починати робити вже з народження дитини, ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими людьми.

Як слід підготуватися до вакцинації?

Профілактичні вакцинації проводять у пунктах щеплень (постійних або тимчасових). Зазвичай такі пункти функціонують при закладах охорони здоров’я усіх форм власності, що мають відповідну ліцензію.

В окремих випадках вакцинувати можуть у тимчасових пунктах щеплень при закладах освіти, підприємствах, організаціях тощо.

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря. Він проведе огляд і пояснить все, що вас цікавить, зокрема:

  • можливі реакції організму на щеплення;
  • коли слід звернутися до лікаря тощо.

Також лікар повідомить, коли потрібно робити наступне щеплення. Якщо вакцинують поза Календарем щеплень, буде підібрано оптимальну схему імунізації.

Перед вакцинацією необхідно заповнити форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків, законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України від 31.12.2009 р. № 1086 і використовується по всій території країни.

У пунктах щеплень для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку, знають правила організації та володіють технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги.

Які є протипоказання для імунізації?

Протипоказання до вакцинації визначається індивідуально. Рішення приймає лікар на підставі Переліку медичних протипоказань, який оновили відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як працює вакцинація на глобальному рівні?

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тис. дітей уникають інвалідності. Знизилася захворюваність на правець, дифтерію, кашлюк і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася у понад 13 разів.

Як часто вносять зміни до Національних календарів щеплень?

Національні календарі щеплень переглядають кожні 2–3 роки або за потреби. Найчастіше зміни стосуються схем введення, кількості доз, появи на ринку нових сучасних вакцин. Востаннє в  Україні Календар щеплень було змінено у 2018 р. Зміни до цього нормативного документа розробляє Національна технічна група з питань імунопрофілактики.

Чому батькам варто не боятися імунізувати дітей? 

Дітям набагато безпечніше вакцинуватися, ніж залишитися без захисту. Вакцини від інфекційних хвороб, внесених до Національного календаря щеплень, закуповує за державний кошт Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Ця міжнародна організація закуповує вакцини для понад 100 країн світу. Якість усіх вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Хоча рівні охоплення щепленнями в останні роки покращилися, проте вони залишаються недостатніми для формування колективного імунітету. Протягом останніх двох років найвищі показники охоплення серед комбінованої вакцини КПК (проти кору, паротиту, краснухи), найнижчі — проти вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції.

Так, протягом 2018 р. проти кору, паротиту, краснухи вакциновано першою дозою 370 тис. дітей, другою — 375 тис. дітей та 44 тис. дорослих. Протягом 2019 р.  отримали першу дозу 468 тис. дітей, другу дозу — 615 тис. дітей та 370 тис. дорослих.

Якщо людина у дорослому віці хоче вакцинуватися від кору та краснухи, але не знає, чи отримувала вона щеплення у дитинстві, як це перевірити? 

Якщо в дитинстві отримано дві дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи, то, найпевніше, імунітет сформувався на все життя. Якщо дані про імунізацію відсутні чи людина ніколи не вакцинувалася, необхідно перевірити наявність імунітету до цих хвороб за допомогою лабораторних аналізів (на наявність специфічних антитіл IgG).

Чому жінкам, які планують вагітність, так важливо вакцинуватися від кору та краснухи?

Віруси кору та краснухи здатні долати плацентарний бар’єр і проникати до плода, який тільки розвивається. Під час зараження вагітної на ранніх термінах вагітності кором або краснухою у неї може статися викидень. У ІІ та ІІІ триместрах вагітності існує високий ризик народження дитини із синдромом вродженої краснухи (вроджені вади серця, катаракта, сліпота, глухота, розумова відсталість, ураження інших органів).

Імунізуватися від кору та краснухи жінкам потрібно перед плануванням вагітності.

Згідно з даними Центру боротьби з інфекціями США, вагітним не слід вводити «живі» вакцини, до яких належить вакцина КПК (кір, паротит, краснуха).

Вагітним можна вакцинуватися від дифтерії, правця та кашлюку в ІІ або ІІІ триместрах. Також із наближенням сезону грипу необхідно провести щеплення інактивованою вакциною проти грипу. Оптимальним варіантом для всіх, хто планує вагітність, є проведення необхідних щеплень заздалегідь.

Рекомендовано заздалегідь вакцинуватися і найближчому оточенню майбутньої дитини, оскільки ризик заразитися у новонародженого найвищий.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua