984 медичних заклади в Україні мають дефіцит фінансування — Максим Степанов

22 квітня 2020 о 10:38
4938

Реформа системи охорони здоров’я України повинна відбуватися таким чином, щоб від неї виграли як медичні працівники, так і пацієнти. При цьому неприпустимим є звільнення медиків у зв’язку зі зміною механізмів фінансування закладів.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив 21 квітня 2020 р. на селекторній нараді з обласними департаментами охорони здоров’я з усієї України.

Коментар Максима Степанова

«У зв’язку із переходом з 1 квітня на програму медичних гарантій (старт другого етапу медичної реформи — ред.), ми проводимо ретельний аудит того, як це впливає і вплине на другий і третій рівні медицини. Проаналізувавши всі договори щодо дефіциту і профіциту коштів, ми побачили, що з понад 1600 закладів охорони здоров’я 984 мають дефіцит. Це дуже тривожні сигнали. Ми не можемо допустити звільнення медичних працівників», — зазначив М. Степанов.

За словами міністра охорони здоров’я, зараз керівництво Міністерства охорони здоров’я України максимально налаштоване на діалог із регіонами, щоб «не допустити катастрофічних наслідків фінансування галузі».

При цьому, як зазначили учасники селекторної наради з регіонів, у зоні особливого ризику внаслідок недостатнього фінансування галузі знаходиться протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога та високоспеціалізовані медичні напрями.

Ризик закриття медичних закладів

«Якщо ми не покриємо дефіцит у коштах, нам доведеться закривати бригади (екстреної медичної допомоги – прим. ред.) в сільській місцевості, в районах. Якщо лишиться так як є, ми скоротимо 30 бригад зі 145. Тобто міста будуть забезпечені, а села — ні», — заявили представники Департаменту охорони здоров’я Запорізької області на селекторі. Подібні побоювання висловили також представники інших регіонів України.

За підсумками наради М. Степанов доручив департаментам охорони здоров’я надати Міністерству охорони здоров’я України повну інформацію щодо планів так званої оптимізації, а також своє бачення реформування та фінансування закладів медицини. «Але, перш за все, чекаю на фідбек від лікарів щодо ситуації, яка склалася в контексті реалізації другого етапу реформи», — резюмував міністр охорони здоров’я М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua